
Lekker koken met een hartaandoening
In het vorige HPNLmagazine legde internist Yvo Sijpkens haarfijn uit hoe op basis van nieuwe inzichten blijkt dat niet zout, maar suiker de grootste boosdoener blijkt in de ontwikkeling en het in stand houden van hartproblematiek.

Hij legde het prachtig uit, maar veel mensen zullen zich nou afvragen; hoe pak ik dit aan. Want theorie is enorm belangrijk als het gaat om begrijpen waarom iets belangrijk is, maar vervolgens moet je ook weten hoe je iets kan toepassen in de praktijk.
Echte voeding als basis van je eetpatroon
In een eerder artikel noemde ik het al, bij het gebruiken van bewerkte producten en pakjes en zakjes, heb je zelf geen controle over hoeveel zout en suiker er aan iets is toegevoegd. Hierbij is een eenvoudige richtlijn om te kijken naar ingrediënten; hoe langer de lijst, hoe minder ‘echt’ de voeding is. Ik hanteer een maximum van circa 5 ingrediënten voor een product. Een voorbeeld wat ik hierbij gebruik is mosterd: een goede mosterd heeft 4 ingrediënten, maar is wel een natuurlijk product, hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld kwalitatief brood.
En de meest eenvoudige manier, is simpelweg geen ingrediëntenlijst. Als je een broccoli of een avocado in de hand neemt is het nog makkelijker, dit is wat het is, een natuurlijk product. Zo zou een stuk vlees bijvoorbeeld, ook vooral niet meer dan 3-4 ingrediënten moeten bevatten.
Toch zie je in de supermarkt vaak al een hele lijst staan van emulgatoren, smaakmakers,
conserveermiddelen enzovoorts. Deze toevoegingen zijn vooral voor de producent handig, want het maakt een product langer te consumeren, of geeft het een betere smaak, maar voor jou als klant heeft het geen meerwaarde. In het proces van koken is het vaak veel lekkerder om je smaak zelf toe te voegen, dan het vooraf door de producent te laten bepalen.
Zout en suiker als belangrijke smaakmakers
Je hebt het vast wel eens geproefd: je hebt een gerecht gemaakt, waar heel veel lekkere smaken in zitten, maar je proeft ze niet terug. Dit komt omdat in de keuken zout en zoet dé aangewezen producten zijn om een gerecht op smaak te brengen. Iets wat je dus mist als je suiker- of zoutarm eet.
In koken is een belangrijk onderdeel: smaakbalans. Hoe zorg je ervoor dat je eten lekker smaakt en dat je ook alles terug proeft wat je in het gerecht hebt gedaan? Hierin heb je 4 hoofdsmaken: zoet (dus niet persé suiker), zout, bitter en zuur. Hieronder tips voor een heerlijke smaakbalans, om te gaan spelen met smaken. Zo kun je bijvoorbeeld al minder zout toevoegen aan een gerecht, door er meer zoet of zuur aan toe te voegen.
Zoet
Veruit de meest geliefde smaak, zeker als je kijkt naar ons westerse eetpatroon. In de keuken maak je gerechten zoet met onder andere fruit en diverse gezonde zoetstoffen, zoals groene stevia en een groep zoetstoffen die polyolen heet (voorbeelden zijn erythirol en berkensuiker). Zoet versterkt de smaak van zout. Zoet verzwakt zuur, bitter en pittig.
Zout
Vanwege de reputatie dat zout slecht is voor het hart heeft zout nogal een slechte naam gekregen. Niet geheel terecht, want zout en vooral de mineralen in zout zijn belangrijk voor je voedingswaarde, dit geldt meer voor het onbewerkte en mineraalrijke zout dan voor gewoon tafelzout uiteraard. Bronnen van gezond zout zijn onder andere himalayazout, (keltisch) zeezout, losalt, sojasaus, kaas en producten uit de zee. Zout versterkt zoetgehalte in gerechten en kan bitterheid verzwakken.
Zuur
In het op smaak brengen van gerechten kan het zure element niet ontbreken, wat minder geliefd dan zoet, maar even belangrijk. Zure smaken komen terug door citrusfruit en azijnsoorten, maar bijvoorbeeld ook ingemaakte groenten, yoghurt en zure room of crème fraîche. Zuur versterkt de smaak van zout. Zuur verzacht zoet, pittig en bitter.
Bitter
Bitter is waarschijnlijk de minst populaire smaak van alle smaken, terwijl dit juist in een goede smaakbalans erg lekker kan zijn. Twee van de meest populaire producten, koffie en cacao vallen onder deze groep. Veel groenten en fruit vallen onder bittere producten, de meest bekende hiervan zijn grapefruit, witlof en boerenkool. Bitter verzwakt zoet en zuur en kun je dus toevoegen om zuur of zoet in evenwicht te brengen.
Online Webinar speciaal voor leden van Hartpatiënten Nederland
In samenwerking met Hartpatiënten Nederland geef ik 2 kookworkshop webinars waarin ik alles uitleg over gezond koken en eten, en we een aantal lekkere gezonde recepten koken, die helemaal passen binnen aangepaste voeding voor hartpatiënten. Meer informatie volgt.
Aanvullend verzekerd bij CZ? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van GreenTwist om in 2021 een prachtig aanbod te ontvangen!
Voor meer artikelen klik hier
Geef een reactie