default-header
HomeNieuwsLeeftijdsdiscriminatie

Leeftijdsdiscriminatie

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 17 juni 2020, door Hartpatiënten Nederland

Artsen en medisch specialisten hebben een draaiboek gemaakt waarin staat, hoe te handelen bij een tekort aan IC-bedden. Geselecteerde patiënten zouden dan voorrang krijgen wanneer de crisisfase is uitgeroepen. Mensen die naar verwachting kort zullen verblijven op de IC zullen, net als zorgpersoneel, als eerste een bed krijgen.

Artsen en medisch specialisten hebben een draaiboek gemaakt waarin staat, hoe te handelen bij een tekort aan IC-bedden. Geselecteerde patiënten zouden dan voorrang krijgen wanneer de crisisfase is uitgeroepen. Mensen die naar verwachting kort zullen verblijven op de IC zullen, net als zorgpersoneel, als eerste een bed krijgen. De volgende stap is een keuze op basis van leeftijd: jongeren krijgen volgens het draaiboek voorrang op ouderen. Als allerlaatste wordt geloot wie een IC-bed krijgt. Mensen die weinig kans om te overleven hebben, worden dan sowieso geweigerd.
Ik zie niets in het voorstel om jongeren voorrang te geven op ouderen. In mijn beleving komt dat neer op een selectie op basis van leeftijd. Daar ben ik tegen. Als de overlevingskansen van twee mensen hetzelfde zijn, vind ik hun levens evenveel waard. In de hele discussie vraag ik mij af of er niet kritisch gekeken moet worden naar het totaalaantal beschikbare IC-bedden. Vergelijk ons met bijvoorbeeld Duitsland. Daar zijn veel meer bedden per 1.000 inwoners beschikbaar dan in ons land. Ondanks dat de behoefte normaal lager is. Waarom kan dat bij onze buren wel, en bij ons niet? Gelukkig is minister van Rijn ook tegen het voorstel van de artsen. Wordt vervolgd.