default-header
HomeNieuwsLeefstijlverandering maakt tweede ingreep bij boezemfibrilleren vaak overbodig

Leefstijlverandering maakt tweede ingreep bij boezemfibrilleren vaak overbodig

AandoeningBehandeling

maandag 2 juni 2025, door Hartpatiënten Nederland

Een gezonde leefstijl kan het verschil maken tussen één succesvolle eerste ingreep of een noodzakelijke tweede behandeling voorafgaand aan een zogeheten ablatiebehandeling voor boezemfibrilleren. Patiënten die hun leefstijl verbeteren vóór een katheterablatie hebben tot 45 procent minder kans hebben op een tweede ingreep. Soms zorgt een leefstijlaanpassing er zelfs voor dat er geen behandeling meer nodig is, blijkt uit onderzoek in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

Een ablatie wordt gepast bij ernstige hartritmestoornissen, wanneer medicijnen niet voldoende werken. Bij die ingreep worden er middels elektrische pulsen hartspiercellen lam gelegd die de ritmestoornis veroorzaken.

Succesvol

Het onderzoek vond plaats op initiatief van de Eindhovense cardioloog en hoogleraar Lukas Dekker. “Een ablatie helpt ongeveer zeventig procent van deze patiënten na een eerste ingreep van de klachten af”, legt Dekker uit. “Die overige dertig procent heeft een tweede ingreep nodig. Uit de groep bij wie we de leefstijl eerst aangepakt hebben, is maar liefst 82 procent van de ingrepen meteen succesvol. En sommige gevallen zagen patiënten af van een ingreep omdat de hartritmestoornis verdwenen was.”

Bewustwording

Volgens Dekker is het moment waarop een patiënt wordt aangemeld voor een ablatie ideaal om bewustwording te creëren. “Dat is het moment waarop je iemand kunt raken met het belang van leefstijl. Niet met een belerend vingertje, maar vanuit de urgentie van een behandeling.”

Mis het niet! Wilt u als eerste het uitgebreide artikel uit Hartbrug Magazine 3/4 lezen? Laat uw e-mailadres achter en ontvang de nieuwste uitgave automatisch in uw inbox zodra deze verschijnt.

 


Geef een reactie