Last van onbekende bijwerkingen? Melden!

Heb je ook last van bijwerkingen die op de bijsluiter niet gemeld worden of gebagatelliseerd? Dan wordt het tijd om die te melden aan Bijwerkingencentrum Lareb. Komt goed uit, want volgende week is ‘Bijwerkingenweek’. Lareb en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) doen dan mee aan een grote internationale campagne om mensen te wijzen op juist die mogelijkheid: meld bijwerkingen!

De bijsluiter

Sommige farmaceutische bedrijven hebben nogal eens de neiging om bijwerkingen onder te schoffelen op de bijsluiter. Het testonderzoek voor een nieuw medicijn wordt namelijk nogal eens gemanipuleerd zodat het lijkt alsof een medicijn nauwelijks bijwerkingen heeft. 

Zeldzaam of juist niet?

Anders gezegd: wat als zeldzame bijwerking vermeld staat op de bijsluiter of juist niet gemeld wordt kon wel eens juist datgene zijn, waar ook jij last van hebt. Melden is dan het recept. 

Bijwerkingen van pillenmix 

De Bijwerkingenweek heeft dit keer een speciaal thema: Het thema van dit jaar is ‘polyfarmacie’: bijwerkingen bij gebruik van meerdere medicijnen tegelijkertijd.  

Melden!

“Het is belangrijk om jouw (vermoedelijke) bijwerkingen te melden bij het Bijwerkingencentrum Lareb, via de website www.mijnbijwerking.nl. Of je nou één of meer medicijnen tegelijk gebruikt, door jouw melding krijgen wij meer inzicht in de veiligheid van medicijnen. Samen maken wij medicijngebruik veiliger!”, aldus farmakundige Gerda Weits van het CBG.

Wat is de Bijwerkingenweek?

De Bijwerkingenweek is een jaarlijks terugkerende campagne waar dit keer 56 landen aan meedoen. Bijwerkingencentrum Lareb en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) doen mee voor Nederland. Met de Nederlandse Bijwerkingenweek wordt de hele week via (social) media aandacht gevraagd voor bijwerkingen: waarom, wanneer en hoe moet je melden? Ook zijn er die week radiospotjes te horen.
 
 
 

Reacties (1)

 • afbeelding van Bries Heijnen
  Bries Heijnen ( )

  Bij gebruik metoprolol en nebivolol zeer veel last van cyanose: paarse neus, oren , wangen en vingers bij wat kouder weer.< 17 °

  nov 28, 2019

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.