schonere lucht

Langer leven door schonere lucht

We leven pakweg zo’n zes jaar langer doordat de lucht als gevolg van Europees beleid is verbeterd. De lucht is schoner geworden de afgelopen dertig jaar. Dat blijkt uit onderzoek door het RIVM.

Als gevolg van de Europese maatregelen is de uitstoot van schadelijke stoffen omlaag gegaan en ademen we minder fijnstof en stikstofdioxide in. 

De schonere lucht is voor 56 procent een gevolg van maatregelen tegen luchtvervuiling in het buitenland. De industrie (54%) werd schoner, evenals de landbouw (23%) en de logistiek (15%). Simpel gezegd: de fabrieken bliezen minder troep de schoorsteen uit, de landbouw zorgde voor verbetering van de stallen om de uitstoot van ammoniak en fijnstof te verlagen, en vrachtwagens bliezen minder roetzwarte rookwolken de knalpijp uit.

Helaas zorgden al deze maatregelen niet voor voldoende schone lucht in Nederland. In ons kleine landje veroorzaken met name landbouw en verkeer nog steeds veel vergif in de lucht. Niet alleen de natuur lijdt daar onder - de vervuiling maakt ook ons kwetsbaar voor chronische ziekten. 

Geef een reactie

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.