default-header
HomeNieuwsLaat je dierbaren weten of je donor bent!

Laat je dierbaren weten of je donor bent!

Geen onderdeel van een categorie

dinsdag 14 januari 2020, door Hartpatiënten Nederland

Bijna een op vijf nabestaanden gaat niet akkoord met een orgaandonatie van hun overleden dierbare. Dat maakte de Nederlandse Transplantatie Stichting NTS maandag bekend. Maar er is meer aan de hand: Bijna driekwart van de nabestaanden weigert bij twijfel in te stemmen met donatie. Om die reden doen nier- lever- en hartpatiënten uit heel Nederland een dringende oproep aan iedereen: Laat je dierbaren weten of je donor wil zijn!

De helft praat er niet over met naasten

Maar liefst 50% van de Nederlanders bespreekt zijn donorwensen namelijk niet met naasten. Dat kan leiden tot twijfel bij nabestaanden of een keuze daadwerkelijk bewust was. Bijna driekwart van de nabestaanden weigert bij twijfel dan ook in te stemmen met donatie.

Oproep: praat erover!

De oproepen van de patiënten benadrukken zowel het belang van meer beschikbare organen, maar wijzen ook op de gevolgen voor nabestaanden, die zich niet bewust zijn van de keus van hun partner. Andere landen laten al zien dat wanneer mensen goed geïnformeerd zijn, en ze het gesprek over de persoonlijke donorkeuze aangingen, nabestaanden vaker instemmen met donatie.

Peter

Bijgaand een video van Peter uit Vlissingen. Hij had als klein jongetje al snel door dat zijn vader erg ziek was. Door de erfelijke hartaandoening cardiomyopathie overleed zijn vader op zijn vijftigste, Peter was toen twaalf. Belast met dezelfde ziekte heeft hij inmiddels al drie jaar een steunhart, en is het wachten op een geschikte donor. Hij doet een dringende oproep aan iedereen om bekend te maken of hij of zij een donor wil zijn.

Voor meer artikelen klik hier