default-header
HomeNieuwsLaat het gerechtshof ons stikken?

Laat het gerechtshof ons stikken?

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 8 mei 2019, door Hartpatiënten Nederland

Het gerechtshof in Den Haag heeft gisteren de eisen van Milieudefensie voor een gezonde lucht verworpen. Milieudefensie eiste dat de Nederlandse staat direct extra maatregelen neemt tegen fijnstof en stikstofdioxide. Voor het Hof hoeft de staat dat niet.

Slecht nieuws dus voor mensen die snel buiten adem zijn, long- of hartpatiënten kortom. Milieudefensie wil dat ook Nederland gaat voldoen aan de striktere normen voor luchtvervuiling, die Europees en zelfs wereldwijd zijn overeengekomen. Wat dat betreft is Nederland bepaald niet het braafste jongetje van de klas. Maar van het Hof hoeft dat ook niet.

En wel omdat Nederland volgens het hof allerlei plannen heeft om iets aan die vervuiling te doen. Zo wil de staat knelpunten zoals verkeer in binnensteden en intensieve veehouderij naar eigen zeggen aanpakken. Eerst zien, dan geloven, vinden wij althans. Want met plannen hebben we de zolder vol liggen…

Toch iets bereikt

Milieudefensie is overigens gematigd tevreden over de uitkomst van de procedure. Want via dit proces heeft de organisatie de staat behoorlijk achter de veren gezeten. Zo heeft de staat inmiddels extra geld uitgetrokken om maatregelen te financieren, en zijn er strengere maatregelen genomen. Volgens milieudefensie is de uitspraak van het Hof hoe dan ook een stok achter de deur om te voorkomen dat de staat laks blijft.
Volgens Milieudefensie overlijden jaarlijks 20.000 mensen in ons land vroegtijdig aan de gevolgen van luchtvervuiling. In eerste instantie had Milieudefensie de rechtszaak voor de rechtbank ook al verloren.

Voor meer artikelen klik hier