default-header
HomeNieuwsKunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie

Geen onderdeel van een categorie

donderdag 10 december 2020, door Hartpatiënten Nederland

In de vorige uitgave van HPNLmagazine stelden we Kak Khee Yeung voor. Ze is vaatchirurg in het Amsterdam UMC en doet daarnaast onder meer onderzoek naar aorta aneurysma. De komende edities zal ze ons op de hoogte houden over haar werk en de nieuwste ontwikkelingen binnen haar vakgebied. Dit keer vertelt ze over het belang van big data.

Kak khee Yeung - vaatchirurg, AmsterdamUMC, Amsterdam, 8-4-2020

 

Wat houdt dat precies in, big data?

“Data zijn gegevens die je verzamelt. In de medische wereld hebben we het dan bijvoorbeeld over de verschillende bloeddrukmetingen, de soorten medicatie die iemand heeft gekregen, bloeduitslagen, CT-scans... Heel veel data van heel veel verschillende patiënten bij elkaar vormen samen big data. Als je die gegevens op een hoop gooit, kan de computer daarin patronen herkennen. En met die patronen kun je wiskundige rekenmodellen maken. Die technologie noemen we kunstmatige intelligentie.”

En waar kunnen we dat voor gebruiken, in het geval van hartpatiënten?

“Er is helaas nog heel veel wat we niet weten over de behandeling van hartpatiënten. We kunnen bijvoorbeeld wel de kans op een hartaanval verkleinen, maar weten niet precies hoe we het helemaal kunnen voorkomen. We weten ook niet altijd vooraf welke medicijnen het beste werken, dat is vaak een kwestie van uitproberen. Dat proces zou je kunnen optimaliseren door verbanden te leggen.

----

Als lid van Hartpatiënten Nederland heeft u onbeperkte toegang tot alle Premium-artikelen op hartpatienten.nl. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is inloggen op uw profiel. Het zijn artikelen waar we trots op zijn en die we graag met u als trouwe lezer delen.