default-header
HomeNieuwsKrijgen we straks een online huisarts?

Krijgen we straks een online huisarts?

AandoeningBehandeling

donderdag 23 december 2021, door Hartpatiënten Nederland

Krijgen we straks een online-huisarts? Je gaat het bijna denken als je de laatste ontwikkelingen ziet in huisartsenland.

Per 1 januari gaat huisarts Ronald Korthals van een huisartsenpraktijk in het Limburgse dorpje Koningsbosch met pensioen. Maar hij heeft geen opvolger. De 1300 patiënten blijven zonder huisarts achter. Wat nu? Verzekeraar CZ heeft een oplossing gevonden. Patiënten van Korthals kunnen volgens Limburgse media per 1 januari gebruik maken van online huisartsenpraktijk Arene. Bij Arene werken huisartsen die eerste aanspreekpunt worden en ook een dossier bijhouden. Patiënten kunnen hun vragen online, telefonisch of via beeldbellen voorleggen. Als er echt naar iemand gekeken moet worden, springen huisartsen uit de omgeving bij.

Arene is een initiatief van vier Brabantse huisartsen die sinds 2016 digitaal hulp aanbieden aan hun patiënten. Volgens CZ zal Arene in meer gebieden worden ingezet waar er een tekort aan huisartsen is. “De ervaring leert dat de meerderheid van de zorgvragen goed beantwoord kan worden via digitale mogelijkheden”, laat CZ aan 1Limburg weten.

Je zou zeggen: de patiënten van Korthals kunnen toch terecht bij omliggende huisartsen. Maar nee, die voerden een patiëntenstop in, dus daar kon niemand meer terecht.

Gezien het verwachte grote huisartsentekort zou een oplossing zoals Arena wel eens vaker uit de kast gehaald kunnen worden. Of dit een goede ontwikkeling is, betwijfelen we. Het wordt er niet beter op.


Geef een reactie


Reacties (3)

  • herman 24 december 2021

    Medische zorg online zie ik wel als een positieve ontwikkeling vooral voor de oudere patiënten die niet meer zo mobiel zijn, maar om nu alle medische zorg online te gaan doen zie ik niet zitten. Het kontakt met de huisarts onder 4 ogen is heel belangrijk, ik ben bang dat het voor de huisarts en/of verpleegkundige zeer moeilijkwordt om een goede inschatting te maken, hierdoor kan het gebeuren dat patiënten te snel doorgestuurd worden naar het ziekenhuis.

  • Diet 21 januari 2022

    Medische zorg online zie ik wel als een mogelijkheid, maar niet alles. Laatst heb ik contact gehad met de huisartsenpost online. Met een linkje kon je dan beeldbellen zodat hun alles goed konden observeren. Ik ervaarde dat als prettig.