default-header
HomeNieuwsKransslagader problemen

Kransslagader problemen

AandoeningBehandelingGeen onderdeel van een categorieZiekenhuis

donderdag 10 december 2020, door Hartpatiënten Nederland

Zoals in vorige edities uitgelegd bestaat het hart in principe uit twee pompen in één serie, maar in eenzelfde behuizing. De rechterpomp ontvangt het zuurstofarme bloed van het lichaam en pompt het naar de longen. De linkerpomp ontvangt het zuurstofrijke bloed van de longen en pompt het bloed door de aortaklep in de aorta (de grootste slagader van het lichaam). De aorta verzorgt het gehele lichaam van het bloed via verschillende vertakkingen. De slagaders voeren het zuurstofrijke bloed dus vanuit het hart, in tegenstelling tot aders die het zuurstofarme bloed náár het hart vervoeren.

Het eerste orgaan dat de aorta van het bloed voorziet is het hart zelf, namelijk via de kransslagaders. De kransslagers kunnen met de leeftijd progressief vernauwen en verkalken. Dit proces heet aderverkalking - oftewel atherosclerose - en is de voornaamste oorzaak van de ziekte en de sterfte in ontwikkelde landen. Hoe dit proces in het werk gaat kunnen we het best begrijpen door de anatomie van een slagader onder de loep te nemen.

----

Als lid van Hartpatiënten Nederland heeft u onbeperkte toegang tot alle Premium-artikelen op hartpatienten.nl. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is inloggen op uw profiel. Het zijn artikelen waar we trots op zijn en die we graag met u als trouwe lezer delen.