default-header
HomeNieuwsKoolhydraatbeperkt dieet en dapagliflozine

Koolhydraatbeperkt dieet en dapagliflozine

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 25 maart 2020, door Hartpatiënten Nederland

Bijwerkingencentrum Lareb heeft drie meldingen van diabetische ketoacidose*  bij gebruik van dapagliflozine ontvangen en één bij empagliflozine, waarbij er werd aangegeven dat de patiënt een koolhydraatbeperkt dieet volgde.
Dapagliflozine en empagliflozine worden voorgeschreven bij diabetes mellitus. Ze verlagen het glucose in het bloed, doordat de nieren meer glucose uitscheiden.
Dapagliflozine dient volgens de bijsluiter niet gestart te worden wanneer patiënten al een verhoogd risico op diabetische ketoacidose hebben. Dit is het geval bij patiënten met een koolhydraatbeperkt of een ketogeen dieet. De meldingen bij Lareb tonen aan dat dapagliflozine in de praktijk soms toch in combinatie met zo’n dieet wordt gebruikt.
* Diabetische ketoacidose ontstaat als er te weinig insuline is om de glucose in het bloed in de cellen te laten opnemen. Het lichaam gaat dan andere energiebronnen, zoals opgeslagen vetten, als brandstof gebruiken. Hierbij komen ketonen vrij, die het bloed zuurder maken en waardoor levensgevaarlijke complicaties kunnen ontstaan.

Voor meer artikelen klik hier


Geef een reactie