default-header
HomeNieuwsKoolhydraatarme frites en andere ongemakken

Koolhydraatarme frites en andere ongemakken

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 6 november 2019, door Hartpatiënten Nederland

“De magische koolhydraatarme friet van Leon” kopte NRC op 25 oktober, en dat artikel wekte mijn spontane enthousiasme. Zou ik me weer aan die overheerlijke frietjes kunnen bezondigen? Gezonde frites? Smullen?! Ik had de heerlijke patatsnippers al zo lang links laten liggen om geen afbreuk te doen aan mijn gezonde leefstijl. Ik eet koolhydraatarm, doe er alles aan om koolhydraten uit mijn dagelijkse portie voeding te weren. Dus geen frites. Tot mijn grote verdriet, want wat vind ik frites zó lekker! Zó heerlijk.
Mijn hart maakte dus een blijde sprong toen mijn argeloze oog op de kop in het NRC viel. Frites van schrijver Leon de Winter en diens neef, voormalig hartchirurg Leon Eijsman. Alvast watertandend las ik snel door: “Bijna acht jaar geleden kwam schrijver Leon de Winter op het idee om gezondere frietjes te ontwikkelen. Samen met zijn neef, hartchirurg, ging hij op avontuur. ‘Holy shit, hebben we iets gedaan wat geld waard is.’ Nu liggen ze in de winkel.”
Aldus het juichende artikel in het NRC, dat afsluit met een hartverwarmend halleluja: “„At least 30% less kcal & carbs”, mogen ze claimen. ‘Eindelijk guilt-free frietjes eten’, zegt de website. De frites worden gesneden uit aardappelen waarin 30 procent minder koolhydraten zitten. Alleen, die kon je niet frituren omdat die frietjes dan snel verbranden. Daar hebben de Leons wat op gevonden, zodat de patattekes alsnog in het hete vet kunnen dansen zonder zwartgeblakerd de geest te geven.
En dus zette ik koers naar de supermarkt. Want daar zouden de blije stengels me keurig verpakt toelachen in een fleurige outfit vanuit de schappen van ’s lands bekendste grootgrutter. Snel griste ik een zak van 500 gram uit de diepvries en liet mijn oog vallen op de beschrijving van de ingrediënten.
Het was alsof ik een hartverzakking kreeg. Rond mijn hoofd vormden zich denkbeeldige vraagtekens. Huh? Ik dacht dat er weinig koolhydraten in zitten. Is het zo of lijkt het maar zo dat dit tegenvalt? En dus legde ik mijn pas verworven buit naast andere friteszakken in de diepvries om een vergelijking te kunnen maken over het aantal koolhydraten. Mijn droeve conclusie was: dit gaat het niet worden. Ik wil koolhydraatarm eten. Mijn laatste hoop om mijn lievelingseten, die overheerlijke frites, naar binnen te schuiven, was in één klap in rook opgegaan.
Nog eens teruggelezen in. NRC. De verslaggever, ook niet van gisteren blijkbaar, stelt Eijsman een simpele vraag. Zou Eijsman het zijn hartpatiënten aanraden? „Dat vind ik een moeilijke. Als je hier een kilo van eet, eet je ook te veel calorieën.” Zelf eet hij zelden friet, ook vanmiddag niet. „Ik eet als een herdershond, alleen ’s avonds.”
Blijft de vraag waarom een hartchirurg in ruste als Leon Eijsman de frites promoot, als hij zelden frites eet. Het antwoord wordt wellicht ook gegeven in het artikel van NRC: “Even een ordinaire vraag. Worden ze nu miljonair? Eijsman zegt dat hij en De Winter ieder minder dan twee procent van de aandelen hebben. „Er zit heel veel spaargeld in”, zegt hij. Tonnen? „Ja.” De Winter: „Mocht er geld uitkomen, ik weet exáct welk model privéjet ik wil hebben. De Falcon 900.”
Ik ben bang dat deze Leon zijn Falcon op zijn buik kan schrijven. Maar ja, wie ben ik…..
Jan van Overveld

Voor meer artikelen klik hier