default-header
HomeNieuwsKom van die bank af!

Kom van die bank af!

Leefstijl

vrijdag 23 september 2022, door Hartpatiënten Nederland

Dik 60 jaar geleden veroverde Peter Koelewijn de harten van de Nederlanders met zijn megahit ‘Kom van dat dak af’. Het wordt tijd voor een nieuwe variant van deze oude rock&roll-hit: Kom van die bank af!

Hoe ouder we worden, des te meer neigen we ertoe op de bank te blijven zitten. En dat is niet goed voor je hart. Voor meer dingen niet, trouwens. Alle reden dus voor de oproep: kom van die bank af. Zeker als je nog redelijk goed ter been bent. Geen zin? Dan maak je maar zin, kopt het blad Linda in een bericht hierover.

Hart- en vaatziekten

Actieve ouderen lopen namelijk veel minder risico op hart- en vaatziekten. Dat wisten we al, maar blijkt nog maar weer eens uit nieuw onderzoek door de Johns Hopkins universiteit. Onderzoekers van die universiteit volgden maar liefst acht jaar lang zo’n 6000 ouderen met een gemiddelde leeftijd van 75 jaar. Er werd gekeken naar de kracht die deze mensen nog in de benen hadden, de snelheid van lopen en de balans. Op die manier werden de fysieke prestaties van de ouderen gemeten. Vervolgens werd deze omvangrijke groep verdeeld in drie subgroepen op basis van hoe ze uit de test kwamen: laag, gemiddeld of hoog.

Bankbewoners lopen risico’s

In die acht jaar gebeurt natuurlijk het nodige met mensen. Van de groep kregen 386 ouderen een hartaanval, 251 van hen kregen een beroerte en in 529 gevallen was er sprake van hartfalen. U raadt het al: de mensen die minder actief waren en vooral op de bank zaten – je zou ze bijna bankbewoners noemen -, scoorden slecht. Van hen liep bijna de helft (47%) meer kans op hart- en vaatziekten, aldus de onderzoekers.

Maak dagelijks een wandeling!

Op de bank zitten is één ding, maar je moet ook genoeg bewegen om fit en gezond te blijven, bleek opnieuw uit dit onderzoek. Tip: maak bijvoorbeeld dagelijks een mooie wandeling, dat helpt al.


Geef een reactie


Reacties (2)

  • Kroese muller 23 september 2022

    Ik ben ook een hartpatiënt maar dat lopen gaat juist niet zo goed dan heb ik het heel benauwd en fiets ik liever .leeftijd 82 jaar .

  • nico 26 september 2022

    we lopendagelijks een paar kilometer we zijn 87 en 86 jaar we hebben al 63 jaar een hond onze laatste hond was overleden ouderdom we hebben toch weer een hondje genomen het brengt je de straat op het is onze zevende hond en we gaan dagelijks lekker wandelen ik loop inmiddels met een rollater maar ik loop we willen dat blijven ik loop nu kort naar de 88 en mijn vrouw 87 zitten is de goden bezoeken