default-header
HomeNieuwsKleine & fijne musea: van Oeteldonks carnaval tot Saoedische

Kleine & fijne musea: van Oeteldonks carnaval tot Saoedische

Vakantie

dinsdag 13 februari 2018, door Hartpatiënten Nederland

Nederlands grote musea kunnen overweldigend zijn. Niet alleen door hun omvang en vele exposities, maar ook vanwege de drukte en hoge prijs. Gelukkig zijn er talloze kleine en goedkope musea. Ze zijn vaak opgetrokken rond de curieuze verzamelingen van particulieren. HartbrugReizen selecteerde een top 15.

Tassenmuseum Hendrikje, Amsterdam

Altijd al alles willen weten over de geschiedenis van de westerse tas? Na een blik op de 5000 tassen van het Tassenmuseum weet u alles. De diverse collectie behoort toe aan Hendrikje en Heinz Ivo, de oprichters van het museum. In het fenomenale grachtenpand kunt u op de 2e verdieping nog een lunch of high tea gebruiken.

Info: www.tassenmuseum.nl

Kristalmuseum, Borculo

Écht, het voormalige gemeentehuis van Borculo glimt tegenwoordig een beetje. Onder het dak zijn namelijk enorme stapels kristallen, mineralen, edelstenen en fossielen opgesteld. Zelfs de gidsen glimmen, zo enthousiast vertellen ze over al die harde brokken natuur.

Info: www.kristalmuseum.nl

Solexmuseum Warempel, Maasbommel

Natuurlijk is een collectie oude Solexen leuk. Maar die wordt nog leuker als u na bezichtiging ook zelf op een Solex mag toeren. Door de natuur, langs historische stadjes en rustieke dorpjes. Het kan allemaal rond Maasbommel. Hoe zo’n Solex werkt, wordt  eenvoudig uitgelegd.

Info: www.solexmuseum.nl

De Hollandsche Manege, Amsterdam

De Hollandsche Manege, gelegen achter een onopvallende toegangspoort nabij het Vondelpark is misschien wel het best bewaarde geheim van Amsterdam. De geschiedenis van deze neoclassicistische manege gaat maar liefst terug tot de 18e eeuw. Plan u bezoek vooral rond een Vondelcarrousel. Dan ziet u vrouwen in klassieke japonnen nog op een dameszadel rijden. De manege omvat ook een alleraardigst museumdeel.

Info: www.levendpaardenmuseum.nl

Heiligenbeeldenmuseum, Vorden

De ca. 600 heiligenbeelden in dit museum hebben niet zomaar een dak boven hun hoofd. Ze staan opgesteld in de in 1855 gebouwde H. Antonius van Paduakerk, de oudste nog bestaande kerk van de vermaarde Nederlandse architect Pierre Cuypers.

Info: www.hetheiligenbeeldenmuseum.nl

Museums voor Valse Kunst, Vledder

Heeft u een neus voor valse kunst? U kunt het testen in dit museum. Vervalsingen van de Nachtwacht, de Mona Lisa en de eigen kunstwerken van meestervervalsers kunt u hier ongestoord bestuderen. Beveiliging is er niet. Nergens voor nodig. Info: www.museums-vledder.nl

Museum Perron Oost, Amsterdam

Museum Perron Oost, gevestigd in een opzichtershuisje van 6 vierkante meter aan een perron, is misschien wel het kleinste museum ter wereld. De Rotterdamse kunstenaar Joep van Lieshout knapte dit stukje oud Oostelijk Havengebied jaren geleden op. Het museum biedt onderdak aan wisselende kunstexposities rond lokale thema’s. Info: www.museumperronoost.nl

Ut Oeteldonks Gemintemuzejum, Oeteldonk

Of u nu een carnavalsvierder bent of niet, vrolijker dan in dit museum wordt het niet. De suppoosten leiden u enthousiast langs de vaste collectie maskers, kleding, promotiemateriaal, wapens, schildjes en andere relevante carnavalsattributen. Samen vertellen ze de geschiedenis van het carnaval, in Oeteldonk en wereldwijd.

Info: www.carnavalsmuseum.nl

MuZIEum, Nijmegen

Dit ervaringsmuseum heet in de volksmond het blindenmuseum. Niet zomaar, want gidsen met een visuele handicap voeren u door het alledaagse leven en het vakantieleven, maar dan zonder dat u daarvan iets ziet. Braille en de taststok komen vanzelfsprekend voorbij tijdens deze duistere tocht. Info: www.muzieum.nl

Museum van de 20e eeuw, Hoorn

‘Oh ja, dat hadden wij thuis ook!’ Er is waarschijnlijk geen ander museum waar u deze uitspraak zo vaak hoort als in het Museum van de 20e eeuw in Hoorn. De gerestaureerde gevangenis aan het IJsselmeer herbergt van elke decennium een huiskamer en de nodige apparatuur. Het is leuk om dingen uit uw jeugd of die van uw ouders weer te zien. Info: www.museumhoorn.nl

Eise Eisenga Planetarium, Franeker

Niet te geloven maar waar: de eenvoudige wolkaarder Eise Eisenga bouwde in de 18e eeuw het oudste nu nog werkende planetarium ter wereld. Hij deed dat simpelweg achter de klokgevel van zijn eigen huis. Dit monument maakt zelfs indruk op bezoekers die niets met astronomie hebben.

Info: www.planetarium-friesland.nl

Kattenkabinet, Amsterdam

Kattenliefhebbers zullen totaal verguld zijn met dit kunstmuseum. De collectie omvat schilderijen, affiches, tekeningen, beeldhouwwerken en andere kunstwerken van katten, waaronder werk van Picasso, Rembrandt, Toulouse-Lautrec, Corneille, Sal Meijer, Théophile Steinlen en Jože Ciuha. Op de klassiek gestoffeerde beletage lopen alleen geen levende katten rond.

Info: www.kattenkabinet.nl

Theepottenmuseum, Swartbroek

Wees gerust: een normale theepot vindt u niet in dit theepottenmuseum. De meer dan 2000 gekke theepotten zijn gerangschikt op thema’s zoals Kerstmis, sport, vakantie, muziek en auto’s. De theepotten die internationale beroemdheden voorstellen, zijn het meest hilarisch. Zo vindt u er Churchill als theepot, maar ook Bill Clinton mét Monica Lewinsky.

Info: www.theepottenmuseum.nl

Schipbreuk- en Juttersmuseum, Den Burg, Texel

75 jaar lang, dag in dag uit, bij weer en geen weer ‘struunden’ strandjutters Jan en Klaas Uitgeest de Texelse kust af.  De vele eigenaardigheden die ze aantroffen, liggen nu in het museum. De prachtige verhalen die eraan verbonden zijn, ademen de geschiedenis van de Nederlandse scheepsvaart. Info: www.juttersflora.nl

Greenbox Museum of Contemporary Art from Saudi Arabia, Amsterdam

In een achterafstraatje nabij het Leidseplein herbergt een volledig groene ruimte (greenbox) een collectie moderne Saoedi Arabische kunst van een excentrieke Nederlandse verzamelaar. Kunstliefhebbers zweren bij de hoge kwaliteit ervan. Info: www.greenboxmuseum.com

TIP: check vóór uw bezoek de wisselende openingstijden!


Geef een reactie