default-header
HomeNieuwsKlein mirakel: baby overleeft geboorte met hart buiten lichaam

Klein mirakel: baby overleeft geboorte met hart buiten lichaam

donderdag 14 december 2017, door Hartpatiënten Nederland

Naomi Findlay en Dean Wilkins hebben de laatste weken voornamelijk in angst doorgebracht, maar nu kunnen ze het eindelijk van de daken schreeuwen:

Naomi Findlay en Dean Wilkins hebben de laatste weken voornamelijk in angst doorgebracht, maar nu kunnen ze het eindelijk van de daken schreeuwen: hun pasgeboren dochtertje heeft een uiterst zeldzame en meestal dodelijke afwijking overleefd, waardoor ze ter wereld kwam met haar hart aan de buitenkant van haar lichaam. Ze is daarmee de eerste baby in het Verenigd Koninkrijk die het gehaald heeft.

Vanellope Hope Wilkins – zo is de baby intussen gedoopt – had eigenlijk op kerstavond ter wereld moeten komen, maar al snel werd duidelijk dat ze dat niet zou halen. Tijdens de scan van negen weken merkten de artsen op dat het meisje niet helemaal groeide zoals zou moeten. Een deel van haar organen, waaronder haar hart, ontwikkelde zich buiten haar lichaam.

De afwijking waarbij het hart zich buiten het lichaam bevindt, heet ectopia cordis en is zeer zeldzaam: vijf tot acht baby’s op een miljoen wordt hiermee geboren. Deze kinderen hebben ook slechts 10 procent kans om de geboorte en de daaropvolgende hersteloperaties te overleven, omdat ze vaak ook bijkomende afwijkingen hebben.

Lees verder op AD.nl

 


Geef een reactie