default-header
HomeNieuwsKinderen krijgen veel te veel suiker

Kinderen krijgen veel te veel suiker

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 10 juli 2019, door Hartpatiënten Nederland

Gisteren was suikermaxdag. Dat betekent dat op 9 juli kinderen van 4 tot 8 jaar al net zoveel suiker op hebben als die de Wereldgezondheidsorganisatie WHO voor een heel jaar adviseert. Dat maakte Foodwatch bekend naar aanleiding van de voedselconsumptiecijfers van het RIVM.

Hartstikke ongezond.

“Ongezond eten is een groot probleem met honderdduizenden zieken tot gevolg. Ons kabinet staat erbij en kijkt er naar, terwijl we zo dringend behoefte hebben aan een gezonde voedselrevolutie”, aldus Foodwatch.
Dit kabinet houdt ons zoet, constateert de voedselwaakhond zuur. De WHO constateerde al in 2013 dat het in geen enkel land lukt de obesitasepidemie te keren. “Dit ligt aan een gebrek aan politieke wil, om het gevecht met de voedselindustrie aan te gaan”, aldus de WHO toen.

Btw

In plaats van iets te doen aan de suikerellende verhoogde het kabinet de btw op gezonde producten zoals groente en fruit. Het idee voor een suikertaks ging roemloos ten onder. “De suikerlobby claimt trots dat dankzij hun lobby de suikertaks uit het verkiezingsprogramma van het CDA verdween”, aldus Foodwatch.

Jong geleerd, oud gedaan…

De enigen die de maximale hoeveelheid suiker per jaar niet overschrijden zijn 70-plussers. Hoe jonger, hoe groter het suikerprobleem. Zeer zorgwekkend, concludeert Foodwatch. Want jong geleerd, oud gedaan. Oftewel: jong gekeerd, oud gedaan – des te minder risico op diabetes.
Want intussen komen er wekelijks in ons land zo’n duizend mensen met diabetes type 2 bij. Deze vorm van diabetes is voedselgerelateerd.

Gezond eten

Je kunt dit risico alleen afwenden door gezonder te eten. En suiker waar mogelijk te mijden, evenals junkfood. Foodwatch pleit er ook voor om ongezond eten duurder te maken. “Weg met de btw op groente en fruit. En een suikerheffing waarbij de opbrengst ten goede komt aan een verlaging van je ziektekostenpremie. Er zijn tal van mogelijkheden, nu nog een politiek wil. Dáár voeren wij campagne voor”, aldus Foodwatch.

Voor meer artikelen klik hier