default-header
HomeNieuwsKijk uit met medicijnen in deze hitte!

Kijk uit met medicijnen in deze hitte!

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 24 juli 2019, door Hartpatiënten Nederland

Wist u dat de huidige hitte de werking van medicijnen kan beïnvloeden? Nee? Bij deze! U bent niet de enige die dit niet weet, hoor! Vier op vijf 75-plussers weet het niet. Dat blijkt uit recent onderzoek door het Rode Kruis. Met name medicijnen voor hart- en vaatziekten en diabetes kunnen bij de huidige hoge temperaturen anders uitwerken dan normaal, waarschuwt het Rode Kruis. 

Vraag het uw arts of apotheker

Ook medicijnen voor luchtwegaandoeningen en psychiatrische ziektes kunnen anders uitwerken bij de huidige hoge temperaturen. Voor mensen die plastabletten gebruiken: die hoeven bij deze hitte vaak niet geslikt te worden – vraag het even na bij uw dokter!
Het is nu van belang goed de bijsluiter te lezen of anders even een bezoek te brengen aan huisarts of apotheker. Die weet wat te doen en kan advies geven. Bijvoorbeeld hoe je medicijngebruik kunt aanpassen.

Drink genoeg!

Wat ook uiterst belangrijk is: drink genoeg! Zeker twee liter water per dag, wel te verstaan. Minder dan de helft van de 75-plussers drinkt niet genoeg, blijkt uit het onderzoek van het Rode Kruis. Drink ook als je geen dorst hebt, aldus het Rode Kruis! Zeker ouderen hebben vaak de neiging “geen dorst te hebben” en dan niks te drinken.
Vandaag, donderdag en vrijdag kan het 40 graden of zelfs meer worden. Het KNMI heeft code oranje afgekondigd. Ook ’s nachts koelt het niet echt af, en wordt slapen lastig. Doe dus ook overdag rustig aan, zeker als uw gezondheid kwetsbaar is! Zorg voor verkoeling en drink genoeg!

Voor meer artikelen klik hier