hitte, medicijnen, drinken,

Kijk uit met medicijnen in deze hitte!

Wist u dat de huidige hitte de werking van medicijnen kan beïnvloeden? Nee? Bij deze! U bent niet de enige die dit niet weet, hoor! Vier op vijf 75-plussers weet het niet. Dat blijkt uit recent onderzoek door het Rode Kruis. Met name medicijnen voor hart- en vaatziekten en diabetes kunnen bij de huidige hoge temperaturen anders uitwerken dan normaal, waarschuwt het Rode Kruis. 
 

Vraag het uw arts of apotheker

 
Ook medicijnen voor luchtwegaandoeningen en psychiatrische ziektes kunnen anders uitwerken bij de huidige hoge temperaturen. Voor mensen die plastabletten gebruiken: die hoeven bij deze hitte vaak niet geslikt te worden - vraag het even na bij uw dokter!
 
Het is nu van belang goed de bijsluiter te lezen of anders even een bezoek te brengen aan huisarts of apotheker. Die weet wat te doen en kan advies geven. Bijvoorbeeld hoe je medicijngebruik kunt aanpassen. 
 

Drink genoeg!

 
Wat ook uiterst belangrijk is: drink genoeg! Zeker twee liter water per dag, wel te verstaan. Minder dan de helft van de 75-plussers drinkt niet genoeg, blijkt uit het onderzoek van het Rode Kruis. Drink ook als je geen dorst hebt, aldus het Rode Kruis! Zeker ouderen hebben vaak de neiging “geen dorst te hebben” en dan niks te drinken.
 
Vandaag, donderdag en vrijdag kan het 40 graden of zelfs meer worden. Het KNMI heeft code oranje afgekondigd. Ook ’s nachts koelt het niet echt af, en wordt slapen lastig. Doe dus ook overdag rustig aan, zeker als uw gezondheid kwetsbaar is! Zorg voor verkoeling en drink genoeg!

Reacties (4)

 • afbeelding van Mirel ter Linden
  Mirel ter Linden ( )

  Wonderlijk advies voor de plastabletten!
  Meer drinken en vocht vasthouden door geen gebruik te maken van de furosemide leidt bij tot benauwdheid!
  Je krijgt ze toch niet voor niets....

  jul 24, 2019
 • afbeelding van Anoniem
  Anoniem ( )

  Inderdaad een raar advies , want ik slik een bloeddruktablet irbesartan waar hydrochloorthiazide in zit. Die kun je er niet uithalen, want dat is 1 tablet. Dus hoe zou je dat dan moeten doen?

  jul 24, 2019
 • afbeelding van Linda Jonkers
  Linda Jonkers ( )

  Er staat in het stuk 'mogen vaak gestopt worden', dus niet 'altijd'. Hangt helemaal af waarvoor een medicijn gebruikt worden, hoe iemands nierfunctie is, hoe kwetsbaar iemand is, of er al dan niet steunkousen gedragen worden etc. Dus: nooit zelf zomaar iets wijzigen, altijd in overleg met arts of apotheker.
  Het advies geldt trouwens ook in geval van buikgriep (overgeven en/of diarree). Ook dan altijd navraag doen wanneer u meerdere medicijnen gebruikt; ook dan is het vaak veiliger tijdelijk medicijngebruik aan te passen.

  jul 24, 2019
 • afbeelding van Jaap Laning
  Jaap Laning

  Ben het roerend met Linda Jonkers eens!  Goed lezen en niet bij voorbaat al conclusies trekken.

  jul 28, 2019

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.