default-header
HomeNieuwsIs een tattoo met “Niet reanimeren” wel rechtsgeldig?

Is een tattoo met “Niet reanimeren” wel rechtsgeldig?

AandoeningBehandeling

vrijdag 20 december 2019, door Hartpatiënten Nederland

Om alvast met de deur in huis te vallen: het antwoord op de vraag in de kop van dit artikel luidt “ja!” We leggen het uit. Steeds meer mensen laten tegenwoordig een tattoo op hun borst ter hoogte van het hart zetten met de tekst: “Niet reanimeren”, of iets dergelijks. Is dat rechtsgeldig, vraagt longarts Sander de Hosson zich af. Hij twitterde namelijk een foto met de tekst op iemands blote borst met het opschrift “Niet reanimeren”, en stelde daarbij de vraag: „Ik zie deze tattoo best wel vaak. Is dit rechtsgeldig?”

Reanimatieverbod

Dit jaar zag hij een dergelijke tattoo al vijf keer, aldus de longarts in NRC. Maar hij laat ook weten dat veel patiënten met een sombere prognose bij een hartstilstand sowieso niet gereanimeerd willen worden. Bang dat ze er slecht uitkomen en de toekomst toch hopeloos is. Vaak dragen deze patiënten een officiële niet-reanimeren penning van de NVVE of de Patiëntenfederatie om de nek. Als ambulancepersoneel die penning ziet, wordt automatisch afgezien van reanimeren. Dat mág dan namelijk niet. Dat niet mogen geldt niet voor burgerhulpverleners of bedrijfshulp: die hoeven niet te stoppen met reanimeren, aldus de NVVE.

Ja, de tekst is rechtsgeldig

Voormalig minister Edith Schippers antwoordde op de vraag of een tatoeage met “Niet reanimeren” rechtsgeldig is, met “Ja!”. Duidelijk dus. Wat zegt de Richtlijn 2015 van de Nederlandse Reanimatieraad? Daarin staat: „De wilsverklaring moet geschreven zijn en te herleiden zijn tot de persoon die de verklaring uitte”. Dat is logisch bij iemand die de tekst op zijn of haar borst heeft getatoeëerd. Kortom> niet reanimeren is verplicht bij iemand met zo’n tekst, vindt ook Hartpatiënten Nederland.

Toch discussie

Maar op de tweet van loonarts Hosson kwamen heel wat reacties. Bijvoorbeeld: je kunt omringd door publiek toch niet stoppen met reanimeren? Anderen erkennen alleen de penning van de NVVE, niet een tatoeage. Een psychiater laat weten wel te reanimeren op zijn afdeling. Het kan immers dat iemand in een vlaag van verstandsverbijstering zo’n tatoeage heeft laten plaatsen.

Hosson concludeert dat de discussie hierover nodig blijft. Overigens zou hij zelf niet reanimeren als iemand zo’n tattoo heeft.

Meer informatie

Wie ook niet gereanimeerd wil worden maar geen zin heeft in een tattoo kan een penning aanvragen bij de Patiëntenfederatie.
Voor meer artikelen klik hier.

Geef een reactie


Reacties (2)

  • Susan 1 oktober 2023

    Die psychiater moet zichzelf na laten kijken, maar bij mij wegblijven!
    Een tattoo zet je niet in een vlaag van verstandsverbijstering: je maakt een afspraak, je ondergaat het bewust (niet pijnvrij)… Respecteer dat!
    Een penning of handtekening onder een papier is simpeler.