Iris Heuer: ‘Is dit product wel gezond?’

Vraag naar verschillende manieren van gezond eten en kok Iris Heuer van GreenTwist weet het. Zij specialiseerde zich binnen haar werk in allerlei gezonde voedingspatronen: van vegetarisch tot glutenvrij en van lactosevrij tot koolhydraatarm. 

Gezond zijn begint bij jezelf: daar is Iris heilig van overtuigd. Ze verdiepte zich ooit eens in het onderwerp duurzaamheid en kwam zo ook in aanraking met voeding. Zelf durft ze gerust te zeggen dat ze niet ongezond was, maar ook niet gezond. Ze had regelmatig last van vage klachten als eczeem en migraine. Geen ernstige aandoeningen, maar ook niet honderd procent gezond, zo zegt ze. ‘Ik ben op ontdekkingsreis gegaan en heb gekeken wat ik vanuit mijn vakgebied kon doen om mezelf gezonder te maken. Ik heb ongeveer elk voedingspatroon wel uitgeprobeerd: veganistisch, glutenvrij, suikervrij, vegetarisch, koolhydraatarm, paleo… Noem maar op. Die kennis ben ik gaan combineren met koken.’ 

Natuur

Waar ze achter kwam? Dat er niet één manier van eten is die werkt voor iedereen; voor elk individu geldt wat anders. Wél bestaat er een overkoepelende visie binnen al die verschillende manieren van gezond eten, vertelt ze. ‘In elk gezond voedingspatroon vind je dezelfde basis: terug naar de natuur en groente in de hoofdrol. Dat zijn dan ook mijn twee pijlers. Toen ik hier een jaar of acht geleden mee begon, had iedereen een mening over wat nu gezond is en wat niet. Dat stond soms haaks op elkaar, maar in de afgelopen jaren heb ik die meningen steeds verder naar elkaar toe zien groeien. Nu zijn er nog steeds verschillen binnen voedingspatronen, maar de basis, namelijk natuurlijke producten, is er.’ 

Online kooklessen

In al haar activiteiten en kookcursussen houdt Iris die basis van natuurlijke producten en veel groente aan. Ze heeft drie, op dit moment online, kookcursussen met allemaal een eigen thema: plantaardig (geen dierlijke producten), eten volgens het seizoen en koolhydraatarm. ‘De afgelopen tijd ben ik, vanwege corona, online kooklessen gaan aanbieden. Het leuke aan online is dat iedereen mee kan doen. Er is veel mogelijk. Daarnaast liep ik al langer met het idee om een online kookschool op te zetten. Deze is nu net een paar weken online. De kookcursussen die ik geef, kunnen mensen via mijn website bestellen en vervolgens op geheel eigen tempo volgen.’

Vijf ingrediënten

Met haar kookschool en activiteiten wil Iris het voor iedereen haalbaar maken om gezond te koken en laten zien dat dit niet zo moeilijk is als veel mensen denken. Sterker nog: volgens haar is het zelfs relatief makkelijk. ‘Je kunt zelf een hoop doen op het gebied van gezonde voeding. Let alleen als eens op de ingrediëntenlijst als je boodschappen doet. Als iets een lange lijst heeft, is het vaak al oppassen. Bij meer dan vijf ingrediënten moet je je al afvragen of een product gezond is. Vijf ingrediënten zijn meestal de basis. En bijvoorbeeld tomaat, avocado of komkommer hebben natuurlijk überhaupt geen ingrediëntenlijst; een stuk vlees of vis over het algemeen ook niet. Als je dus twijfelt over de natuurlijke aard van een product, dan zijn die ingrediënten leidend.’ 

Kleine stappen

Op de weg naar een gezond voedingspatroon is het volgens Iris belangrijk om met kleine stappen te beginnen. Teveel tegelijk verhoogt het stresshormoon in je lichaam, wat uiteraard niet de bedoeling is. ‘Begin eens met elke maaltijd een beetje groente of fruit toevoegen. Ga eerst voor genoeg groente en voeg er daarna nog een extra stap aan toe, zoals het schrappen van bepaalde producten in je voeding. Stop bijvoorbeeld met snoepen of frisdrank. Of kijk naar koolhydraatrijke en bewerkte producten, zoals, over het algemeen, witte rijst of brood. Stap voor stap zorgt ervoor dat je de veranderingen makkelijker volhoudt.’ 

Koolhydraatarm

Het schrappen van bewerkte producten heeft veel gezondheidsvoordelen, waarvan de voornaamste misschien wel afvallen is. ‘Een koolhydraatarm voedingspatroon is vaak effectief bij afvallen, omdat je dan in je vetverbranding raakt. En specifiek voor hartpatiënten heeft dit nog een ander voordeel: bij koolhydraatarme voeding gaan de cholesterolwaarden er heel goed uitzien. Zo hebben mensen met een metabool syndroom vaak veel baat bij koolhydraatarm, net als mensen met diabetes type twee. In feite is diabetes een intolerantie voor suiker en koolhydraten. Als je deze mindert, hoef je vaak ook veel minder medicijnen te slikken. Diabetes type twee is absoluut omkeerbaar met een koolhydraatarm voedingspatroon.’ 

Optimale gezondheid 

Het uiteindelijke doel van Iris is mensen laten ervaren hoe gezondheid voelt. Volgens haar denken veel mensen dat ze gezond bezig zijn, terwijl dit lang niet altijd het geval is. ‘Gezond zijn is in deze tijd voor iedereen een uitdaging. De supermarkt is één groot oerwoud aan ongezonde producten. Het is mijn missie om mensen te laten zien hoe zij individueel optimale gezondheid kunnen bereiken.’ Die optimale gezondheid is en blijft voor iedereen anders. ‘De één bereikt dit met een koolhydraatarm dieet, de ander door veganistisch te eten. Daarnaast moet je bereid zijn moeite te doen om dingen aan te passen. Neem je genoegen met een pilletje van de dokter, of ben je bereid je leefstijl aan te passen? Dat laatste zorgt vaak voor een duurzamer resultaat. Op langere termijn voel je je steeds iets beter, maar je moet die weg wel willen bewandelen. En als je dat eenmaal hebt ervaren, is er eigenlijk geen weg meer terug.’
 
Donateurs van Hartpatiënten Nederland krijgen tot eind augustus 20% korting op alle online activiteiten van Iris. Bestellen kan via haar website: www.greentwist.nl. Tijdens het afrekenen tikt u simpelweg uw donateurscode in. Die code kunt u opvragen door een mail te sturen naar roermond@hartpatienten.nl onder vermelding van kortingscode greentwist. Uiteraard mag u ook even bellen: 0475 - 317272
 
Nog geen donateur? Regel dat snel via www.hartpatienten.nl/helpen/uw-donatie. Nog gemakkelijker is het om ons te machtigen: www.hartpatienten.nl/automatische-incasso-afgeven.