default-header
HomeNieuwsIntroductiecolumn Remko Kuipers

Introductiecolumn Remko Kuipers

Columns

woensdag 19 januari 2022, door Hartpatiënten Nederland

Blij en vereerd was ik, toen mij werd gevraagd om een eigen column te schrijven en meerdere interviews te mogen geven voor Hartpatiënten Nederland.

Als cardioloog merk ik namelijk dat de tijd die ik doorbreng met mijn patiënten op de polikliniek, veel te kort is om tot onderwerpen te komen die ik zelf écht belangrijk vind. Om een officieel consult te mogen registreren moet ik bijvoorbeeld steeds de medicatie doornemen en vragen naar klachten die de patiënt ervaart, terwijl ik in de praktijk veel liever tijd zou besteden aan het bespreken van onderwerpen zoals leefstijl en voeding.

Immers, hart- en vaatziekten zijn net als andere welvaartsziekten zoals suikerziekte (diabetes), in meer dan 80% van de gevallen het gevolg van een ongezonde leefstijl en niet, zoals vaak wordt gedacht, het gevolg van genetische aanleg. Andersom bekeken is de preventie van hart- en vaatziekten dus veel meer gebaat bij stimuleren van een gezonde leefstijl, dan bij een zoveelste medicijn dat de kans op een volgend hartinfarct weer een paar procent lager maakt.

Stimuleren van een gezonde leefstijl is in de praktijk echter een van de moeilijkste taken die je een dokter kunt toebedelen, laat staan in de 15 minuten die je krijgt voor een consult op de polikliniek. Leefstijlverandering is een moeilijk proces, waarbij onder andere bewustwording en kennis belangrijke onderdelen zijn. Het komende jaar hoop ik zoveel mogelijk van mijn kennis over een gezonde én een ongezonde leefstijl, maar ook de vele hindernissen die er zijn om tot zo’n gezonde leefstijl te kunnen komen, met jullie te mogen delen.

Dit artikel verscheen in het HPNL magazine. Interesse? Vraag hier het HPNLmagazine aan.


Geef een reactie


Reacties (1)

 • Abraham Lüttger 25 oktober 2022

  Beste Remco, goedemiddag,
  Zojuist je interessante column gelezen voor Hartpatiënten Nederland waar ik het roerend mee eens ben.
  Er zou geneeskunde bedreven moeten worden waarbij het hart betrokken is…helaas is dat (nog) steeds niet
  in voldoende mate het geval. Ik zal je hiervan later in mijn tekst een voorbeeld noemen.
  Via Google was ik op zoek gegaan om je e-mail te achterhalen, maar zie het ’toeval ‘ hielp mij een een handje.
  Wat mijn gezondheid betreft, en dus met name mijn hart, kan ik je meedelen dat het mij goed gaat.
  Ik ben blij dat ik met jou als cardioloog -en als mens- kennis heb gemaakt omdat je openstaat voor de patiënt
  die zijn/haar verhaal wil vertellen. Je bent geen arts die de 15 min. volmaakt met achter zijn computer te zitten zoals ik wel heb meegemaakt. Met die cardioloog-die nog hoog in zijn ivoren toren zat- was ik snel klaar, want ik ben nooit meer bij hem terug geweest. Ik noem zijn naam niet omdat het een collega van jou is want het gaat mij niet om de persoon, maar om de manier waarop je met een patiënt communiceert. De enige goede manier is de menselijke n.l. waarbij het hart betrokken is.
  Kun je mij s.v.p. je e-mail sturen? Ik kan je dan iets toesturen wat jij waarschijnlijk (op medisch gebied) misschien interessant zal vinden. Ik hoor het wel…
  Met een HARTelijke groet!

  Abraham Lüttger, Amsterdam