default-header
HomeNieuwsInspectie roept bloeddrukmedicijnen terug

Inspectie roept bloeddrukmedicijnen terug

woensdag 20 maart 2019, door Hartpatiënten Nederland

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd IGJ heeft bloeddrukmedicijnen met daarin de werkzame stof losartan teruggeroepen.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd IGJ heeft bloeddrukmedicijnen met daarin de werkzame stof losartan teruggeroepen. Volgens de inspectie zijn deze medicijnen mogelijk vervuild met NMBA. En die stof is vermoedelijk kankerverwekkend.
 
De inspectie denkt dat maximaal 16.000 patiënten de mogelijk verontreinigde medicijnen hebben gekregen.  ,,De kans dat een patiënt daadwerkelijk kanker krijgt bij gebruik van de verontreinigde medicijnen is erg klein”, relativeert de inspectie. De gevaarlijke stof werd namelijk in ,,een beperkt aantal partijen” van de medicijnen aangetroffen. Ook zijn de hoeveelheden van de in losartan gevonden chemische stof maar gering, althans aldus de inspectie.
 
Het gaat om de registratiehouders losartan Apotex en losartan Accord. 
 
De apotheek benadert mensen die verontreinigde medicijnen gebruiken. Deze mensen kunnen hun medicijn dan omruilen. Ga niet stoppen met de medicijnen zonder apotheek of arts geraadpleegd te hebben!
 
Ons valt wel op dat de inspectie al op 14 maart brieven stuurde naar apothekers. Dit nadat Accord Healthcare een dag eerder al had besloten het medicijn terug te roepen, na overleg met de inspectie. Dit vanwege NMBA in de pillen. Hoogstwaarschijnlijk kankerverwekkend, aldus Accord Healthcare. De vraag is: waarom heeft de inspectie niet direct bekend gemaakt dat er problemen zijn met dit medicijn? Waarom daarmee bijna een week wachten?
 
Eind vorig jaar riep de inspectie vervuilde hartmedicijnen met de werkzame stof valsartan terug. Daarin was de mogelijk kankerverwekkende stof NDEA gevonden. Eerder in 2018 waren er ook al twee terugroepacties voor valsartan. Toen bleek het medicijn te zijn vervuild met de stof N-nitrosodimethylamine (NDMA), eveneens waarschijnlijk kankerverwekkend.
 
Meer weten? Kijk hier wat de inspectie er zelf van zegt. 
 
 

 


Geef een reactie