De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd IGJ, Apotex en losartan Accord, Accord Healthcare

Inspectie roept bloeddrukmedicijnen terug

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd IGJ heeft bloeddrukmedicijnen met daarin de werkzame stof losartan teruggeroepen. Volgens de inspectie zijn deze medicijnen mogelijk vervuild met NMBA. En die stof is vermoedelijk kankerverwekkend.
 
De inspectie denkt dat maximaal 16.000 patiënten de mogelijk verontreinigde medicijnen hebben gekregen.  ,,De kans dat een patiënt daadwerkelijk kanker krijgt bij gebruik van de verontreinigde medicijnen is erg klein'', relativeert de inspectie. De gevaarlijke stof werd namelijk in ,,een beperkt aantal partijen'' van de medicijnen aangetroffen. Ook zijn de hoeveelheden van de in losartan gevonden chemische stof maar gering, althans aldus de inspectie.
 
Het gaat om de registratiehouders losartan Apotex en losartan Accord. 
 
De apotheek benadert mensen die verontreinigde medicijnen gebruiken. Deze mensen kunnen hun medicijn dan omruilen. Ga niet stoppen met de medicijnen zonder apotheek of arts geraadpleegd te hebben!
 
Ons valt wel op dat de inspectie al op 14 maart brieven stuurde naar apothekers. Dit nadat Accord Healthcare een dag eerder al had besloten het medicijn terug te roepen, na overleg met de inspectie. Dit vanwege NMBA in de pillen. Hoogstwaarschijnlijk kankerverwekkend, aldus Accord Healthcare. De vraag is: waarom heeft de inspectie niet direct bekend gemaakt dat er problemen zijn met dit medicijn? Waarom daarmee bijna een week wachten?
 
Eind vorig jaar riep de inspectie vervuilde hartmedicijnen met de werkzame stof valsartan terug. Daarin was de mogelijk kankerverwekkende stof NDEA gevonden. Eerder in 2018 waren er ook al twee terugroepacties voor valsartan. Toen bleek het medicijn te zijn vervuild met de stof N-nitrosodimethylamine (NDMA), eveneens waarschijnlijk kankerverwekkend.
 
Meer weten? Kijk hier wat de inspectie er zelf van zegt. 
 
 

 

Reacties (6)

 • afbeelding van JS
  JS ( )

  Heb deze pillen pas een nieuwe doos verstrekt gekregen van de apotheek. RVG 100045 UR
  GX0111 EXP 08/2020. Ben er niet blij mee.

  mrt 20, 2019
 • afbeelding van Annelies Meijers-Josten
  Annelies Meijer... ( )

  Hoge bloeddrukpillen Losartankalium Accord, zijn dit dezelfde als in mail genoemde?

  mrt 20, 2019
 • afbeelding van DJW
  DJW ( )

  Ik las al begin februari in de krant over deze vervuiling. Heb in overleg met arts en apotheker een ander middel gekregen.
  Ik ben al tweemaal geconfronteerd met kanker en zit uiteraard niet te wachten op een derde keer. Begrijp niet goed waarom nu pas actie wordt ondernomen.

  mrt 20, 2019
 • afbeelding van Cees overman
  Cees overman ( )

  Nb gister 19maart mee weggestuurd. Omdat diovan niet meer leverbaar zou zijn. Code duidt op besmette partij. Moet het komen omruilen. Il Lees net dat 14 mrt Al bekend was bij apothekers dat er besmetting was in de geleverd partij. Wie kan je nog vertrouwen? .

  mrt 20, 2019
 • afbeelding van Ellen van Zalm-Zorn
  Ellen van Zalm-Zorn ( )

  Zijn dit dezelfde Pillen als in de mail genoemd zijn?

  mrt 21, 2019
 • afbeelding van Anoniem
  Anoniem ( )

  ja,heb vandaag nieuwe gekregen.overigens ontkende de assistente de juistheid van de code.gaf dit na nog eens lezen toe.ik zal u de verdere behandeling besparen...

  mrt 21, 2019

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.