default-header
HomeNieuwsInnovatieve ondersteuning van de ademhaling

Innovatieve ondersteuning van de ademhaling

maandag 16 april 2018, door Hartpatiënten Nederland

Mechanische beademing kan het leven redden van patiënten na een hartstilstand, complexe chirurgie of een ernstige infectie.

Mechanische beademing kan het leven redden van patiënten na een hartstilstand, complexe chirurgie of een ernstige infectie. Maar na de behandeling van de aandoening moet de mechanische beademing zo snel mogelijk stoppen. Dit kan een longontsteking of zelfs sterfte voorkomen. Vaak kunnen patiënten niet zonder de beademing door zwakke ademspieren. Jonne Doorduin deed onderzoek naar deze ademspierzwakte en ontwikkelde nieuwe behandelmethoden voor deze patiënten. Hierdoor komen zij sneller van de beademing af.
 
Technisch geneeskundige Jonne Doorduin promoveerde in juni 2017 op zijn onderzoek naar ademspierzwakte. Hij ontdekte dat technieken die de kracht en elektrische signalen van de ademspieren meten ook ademspierzwakte kunnen detecteren. Hij onderzocht innovatieve beademingsstrategieën die deze zwakte kunnen voorkomen. Patiënt kunnen dan actief en gelijktijdig mee ademen met de beademingsmachine.  Daarnaast beschreef Doorduin als eerste een medicijn dat de functie van de ademspieren kan verbeteren. De resultaten van zijn onderzoek worden momenteel gebruikt om patiënten sneller zonder ondersteuning te laten ademen op de intensive care.
 

Geef een reactie