hartritme, ablatie, linker hartoor,

Innovaties in de behandeling van atriumfibrilleren

"De standaardbehandeling voor atriumfibrilleren - waaronder het toedienen van medicijnen om de ritmestoornis te verminderen en de stolling van het bloed te vertragen - veroorzaakt vaak ongewenste neveneffecten en blijkt vaak ineffectief. Katheterablatie van spontane prikkels uit de longaders kan het atriumfibrilleren behandelen, maar dit is tijdrovend en vaak zonder blijvend succes. Nieuwe katheters in de vorm van een ring of ballon hebben de procedure de laatste jaren wel veel sneller en makkelijker gemaakt, maar niet succesvoller."
 
Als bijzonder hoogleraar gaat Boersma zich bezighouden met het introduceren van een aantal geheel nieuwe ablatiekatheter-technieken met nieuwe energiebronnen. Daarbij zal gekeken worden of deze innovaties efficiënter en effectiever zijn dan bestaande technieken, zowel door metingen met MRI-beeldvorming, als op basis van klinische uitkomsten bij patiënten.

 

Litteken

 
Bij een katheterablatie brengt de cardioloog een speciale ablatiekatheter naar het hart van de patiënt. Hiermee wordt een stukje hartweefsel dat een belangrijk onderdeel is van de ritmestoornis maar niet belangrijk is voor de hartfunctie, uitgeschakeld. Er wordt een klein litteken aangebracht in het hartweefsel.
 
Boersma schetst in zijn oratie hoe de komende jaren innovatieve katheters met nieuwe energiebronnen met elkaar vergeleken gaan worden op veiligheid en effectiviteit. Hierbij zal de duurzaamheid van het litteken - dankzij innovatieve beeldvorming - in het weefsel te meten zijn tijdens de ingreep zelf. Bij patiënten met chronische ernstige vormen van fibrilleren kunnen straks met behulp van MRI en innovatieve elektrische beeldvorming de plaatsen die het fibrilleren onderhouden, worden opgespoord en uitgeschakeld.
 

Linker hartoor

 
Bij sommige patiënten is het linker hartoor een belangrijke elektrische trigger voor fibrilleren, en is het bovendien een belangrijke bron voor emboliserende stolsels die tot een beroerte kunnen leiden. In de komende jaren zal afsluiting van het hartoor met verschillende technieken - en in combinatie met andere ingrepen zoals een ablatie - nog vaker worden toegepast, om te bezien of dit een betere en blijvende oplossing biedt.
Boersma deed veel onderzoek naar de hartoorafsluiting. Hij ontving hier in juni 2018 nog een prestigieuze internationale prijs voor.
 

 

Reacties (1)

  • afbeelding van Bepke Boets
    Bepke Boets ( )

    Heb in 2012 een mini maze gehad. Dan worden er ook littekens aangebracht op het hartweefsel, ook hartoortje is verwijderd. Heb geen last meer.

    okt 10, 2018

Geef een reactie

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.