default-header
HomeNieuwsIngreep aan nierslagader verbetert hartfunctie

Ingreep aan nierslagader verbetert hartfunctie

maandag 29 maart 2010, door Hartpatiënten Nederland

Steeds meer mensen hebben niet alleen hartklachten, maar ook een verminderde nierfunctie. Die beïnvloeden elkaar. Ook het dichtslibben van de slagaders naar de nieren heeft effect op bestaand hartfalen.

Uit onderzoek van de Mayo Clinic in Rochester blijkt dat patiënten met beide aandoeningen die het plaatsen van een stent bij de nieren overleven, daarna ook minder hartklachten hebben.

[ hartfalen bleek de belangrijkste voorspeller van overlijden ]

De onderzoekers deden twee studies naar gecombineerd hart- en nierfalen. Eerst onderzochten ze hoe vaak hartfalen voorkwam bij 163 patiënten met een verminderde nierfunctie en hoge bloeddruk die een operatie ondergingen om een vernauwing in de nierslagader op te heffen. Hierbij werd een stent geplaatst. Behalve naar het voorkomen van hartfalen, keken de onderzoekers ook naar het effect hiervan op de overlevingskansen van de patiënten. Van deze nierpatiënten die een stent kregen, leed een derde ook aan hartfalen. En hartfalen bleek de belangrijkste voorspeller van overlijden.

Daarna vergeleken de onderzoekers twee behandelmethoden voor een dichtgeslibde nierslagader bij patiënten die ook hartfalen hebben: de genoemde operatie, of een behandeling met medicijnen. Uit dit onderzoek onder 100 patiënten blijkt dat degenen die een stent hadden gekregen, daarna een veel betere hartfunctie hadden dan degenen die met medicijnen waren behandeld. Ook werden ze vijf keer minder vaak in het ziekenhuis opgenomen. Maar een chirurgische verwijding van de nierslagader had geen invloed op de sterfte onder deze patiënten.

Hartfalen verhoogt het sterfterisico van patiënten met een verminderde nierfunctie die een stent krijgen in een nierslagader. Maar als zij de ingreep overleven, hebben ze daarna ook minder hartklachten en hoeven ze minder vaak daarvoor te worden opgenomen in het ziekenhuis.

Bron Niernieuws.nl


Geef een reactie