default-header
HomeNieuwsIn moeilijke gevallen beslist het hartteam

In moeilijke gevallen beslist het hartteam

AandoeningBehandeling

donderdag 16 maart 2023, door Hartpatiënten Nederland

Dr. Peyman Sardari Nia is cardiothoracaal chirurg in het Maastricht UMC+ en in HPNLmagazine houdt hij de lezers op de hoogte van de interessante onderwerpen binnen de hartchirurgie. Dit keer vertelt hij over het hartteam.

Binnen de hartzorg bestaan verschillende disciplines, die soms weleens door elkaar worden gehaald, maar waar wel een belangrijk onderscheid tussen zit. Zo behandelt een cardioloog patiënten voornamelijk met medicatie en is een hartchirurg degene die operaties uitvoert. “Daar is halverwege de vorige eeuw nog een discipline bijgekomen, namelijk dat van interventiecardiologie”, vertelt dr. Sardari Nia. “De interventie-cardioloog behandelt patiënten op PEYMAN SARDARI NIA In moeilijke gevallen beslist het hartteam een minimaal invasieve manier, dus zonder grote snede, maar met bijvoorbeeld een katheter. De bekendste vorm hiervan is dotteren, maar met de nieuwste ontwikkelingen kunnen er ook hartkleppen via de lies worden geplaatst. Dit werd eerst vooral toegepast bij mensen die een hoog risico op overlijden hadden of die inoperabel waren. Inmiddels wordt in veel meer gevallen voor de minimaalinvasieve methode gekozen.”

----

Als lid van Hartpatiënten Nederland heeft u onbeperkte toegang tot alle Premium-artikelen op hartpatienten.nl. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is inloggen op uw profiel. Het zijn artikelen waar we trots op zijn en die we graag met u als trouwe lezer delen.