default-header
HomeNieuwsIk hou van soep!

Ik hou van soep!

Geen onderdeel van een categorie

donderdag 2 januari 2020, door Hartpatiënten Nederland

Soep is één van de oudste gerechten ter wereld. Volgens sommige wetenschappers is zelfs het leven op aarde ontstaan uit een soort ‘oersoep’. Soep moet dus haast wel goed zijn.

Het is bovendien makkelijk te maken, voedzaam en heel erg lekker. Ook ik ben dol op soep. Neem nu een glad gepureerde tomatensoep. Met een kraakvers broodje kaas erbij geeft zo’n hartig tomatensoepje tussen de middag zoveel energie. Of neem erwtensoep. Ik heb een hekel aan kou, maar de winter vormt het beste excuus om een pan verse erwtensoep te maken. En wat te denken van Indiase linzensoep. Lekker pittig en zó bijzonder van smaak. Of Russische bietensoep, met zijn specifieke zoete bietengeur, gecombineerd met dille en zure room. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Helaas ben ik de enige bij ons in huis die er zo over denkt. Als ik dus eens een dagje alleen eet, grijp ik direct mijn kans en maak ik de meest wilde soep die ik op dat moment kan bedenken.

Voor nu juist een heel toegankelijk soepje: spinaziesoep. Lekker en gezond.

Spinaziesoep

Hoofdgerecht voor 4 personen

Boodschappenlijstje:

  • Olijfolie
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 ui, gesnipperd
  • 500 ml groentebouillon
  • 300 g verse spinazie
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Griekse yoghurt, naar smaak
  • Handje bieslook, kleingesneden

Aan de slag

Verhit wat olijfolie in een soeppan. Fruit de knoflook even aan en bak de ui zacht en glazig. Voeg bouillon toe en breng aan de kook. Laat de spinazie 2 minuten meekoken, pureer de soep met de staafmixer en voeg naar smaak zout en peper toe. Serveer met een lepel Griekse yoghurt in elke kom en wat bieslook.

Tip
In plaats van yoghurt kunt u ook crème-fraîche of zure room gebruiken. Neem voor een meer Italiaanse smaak basilicum in plaats van bieslook en maak af met snippers parmezaan. 

Salade met avocado en walnoten

Nagerecht voor 4 personen

Boodschappenlijstje:

  • 15 blaadjes kropsla, in stukken gescheurd
  • 10 kerstomaatjes, gehalveerd
  • 2 eieren, hardgekookt en in blokjes
  • ½ gele paprika, in kleine stukjes
  • 1 rode ui, in halve ringen
  • 2 rijpe avocado’s, geschild, ontpit en in blokjes
  • Sap van ½ citroen
  • 6 el notenolie
  • ½ el mosterd
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Handje muntblaadjes, fijngesneden
  • Hand walnoten, ongezouten

Aan de slag
Doe kropsla, kerstomaatjes, eieren, paprika, rode ui en avocado’s in een grote slabak. Maak een dressing van citroensap, notenolie, mosterd, zout, peper en munt. Meng de dressing met de salade. Strooi er walnoten overheen. Heerlijk als lunchgerecht of geserveerd met bijvoorbeeld krieltjes als hoofdgerecht.

Tip
In plaats van walnoten kunt u ook pijnboompitten of pecannoten gebruiken.Gescheurde of gesneden sla?
Kropsla kunt u beter scheuren dan snijden. Als u de sla snijdt, worden de randen eerder lelijk en verlept de sla. Gescheurde sla ziet er langer goed uit en smaakt ook beter.

De avocado
Als het vruchtvlees van de avocado wordt blootgesteld aan zuurstof wordt dit snel bruin. U voorkomt dit door citroensap toe te voegen.
Avocado’s bevatten veel vet, maar wel goede vetten, de zogenaamde enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Deze werken cholesterolverlagend.
Eet een avocado bij voorkeur rauw. Als u hem verwarmt wordt hij snel bitter.