Oxford, ijzergebrek, bloedarmoede, hypertensie, hoge bloeddruk

IJzertekort kan hoge bloeddruk in longen veroorzaken

IJzertekort heeft niet persé met bloedarmoede te maken. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers aan de universiteit van Oxford. Zij ontdekten dat ijzertekort soms ook te maken heeft met hoge bloeddruk, met name in de longen. Daardoor moet het hart harder pompen, en dat kan nadelig uitpakken voor het hartweefsel, en leiden tot hartfalen.

IJzertekort kan iemand vatbaar maken voor pulmonale arteriële hypertensie (PAH). Dat is een zeldzame aandoening die van kwaad tot erger wordt, waarbij vernauwde bloedvaten rond de longen zorgen voor overbelasting van het hart. Dat veroorzaakt een verminderde werking van de bloedstroom in de longen. Dat leidt ertoe dat de druk op de rechterkant van het hart toeneemt. 

Tot nog toe dachten artsen dat ijzertekort per definitie wees op bloedarmoede. En dus pakten de artsen de bloedarmoede aan. Dat klopt dus niet altijd. Als ijzertekort niets met bloedarmoede van doen heeft, kan dit tekort het hartweefsel zo ernstig aantasten dat er PAH kan optreden.

Volgens de onderzoekers is ijzergebrek in de gladde spieren van de longslagaders genoeg om hypertensie (hoge bloeddruk) te veroorzaken. Dat tekort aan ijzer komt volgens de onderzoekers door een verhoogde afgifte van het hormoon endotheline-1 in de longslagaders. Dit Endotheline-1 wordt gevormd in de wand van de bloedvaten, en is verantwoordelijk voor de vernauwing van de slagaders. En dat leidt tot verhoging van de bloeddruk. 

Hoofdonderzoeker Samira Lakhal-Littleton van de universiteit van Oxford zegt op de website mijngezondheidsgids.nl:  “Dit onderzoek biedt mogelijkheden om de manier waarop patiënten met pulmonale arteriële hypertensie worden behandeld, te veranderen. We weten nu dat we hierbij niet alleen de focus op bloedarmoede moeten leggen, maar ook moeten kijken naar het gebrek aan ijzer op weefselniveau.”

Reacties (1)

  • afbeelding van elly markus
    elly markus ( )

    ik heb ijzer te kort ik weet niet of dat komt omdat mijn lichaam geen rode bloedlichaampjes meer aan maakt ik had yzer tabletten genomen heb ik ook tegen mijn cardioloog verteld zij zei dat kan vervelende bijwerkingen hebben dus die durf ik niet meer te nemen

    jun 13, 2019

Geef een reactie

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.