default-header
HomeNieuwsHyperthyreoïdie verhoogt kans op beroerte bij jong volwassenen

Hyperthyreoïdie verhoogt kans op beroerte bij jong volwassenen

woensdag 7 april 2010, door Hartpatiënten Nederland

Jong volwassenen met een te snel werkende schildklier hebben een verhoogde kans op een beroerte (herseninfarct), zo wijst nieuw onderzoek aan de medische universiteit van Taipei in Taiwan uit.

Deze aandoening, beter bekend onder de naam hyperthyreoïdie, wordt nu in verband gebracht met een 44 procent verhoogd risico op een beroerte op jongere leeftijd. Beroertes zijn vrij zeldzaam, maar komen steeds vaker voor bij volwassenen tussen 20 en 50 jaar oud.

Een onlangs uitgevoerde studie toonde een dramatische toename van beroertes bij volwassenen in de Verenigde Staten, terwijl het aantal beroertes bij ouderen juist een daling liet zien. Tussen 1995 en 2005 nam het aantal beroertes in Ohio en Kentucky bij volwassenen in de leeftijd tussen 20 en 45 jaar toe van 4,5 naar 7,3 procent.

Van eenderde van de beroertes bij jong volwassenen is de oorzaak onbekend.

Hyperthyreoïdie is een risicofactor voor een hartritmestoornis genaamd atriumfibrilleren (boezemfibrilleren) bij ouderen, en een atriumfibrillatie kan op zijn beurt een beroerte veroorzaken. Terwijl een te snel werkende schildklier bijdraagt aan het risico op een beroerte bij ouderen, is dit verband nooit eerder bestudeerd bij jong volwassenen.

In het onderzoek werden Taiwanese volwassenen met en zonder hyperthyreoïdie bestudeerd. 3176 patiënten met een pas gediagnosticeerde hyperthyreoïdie werden vergeleken met 25.408 personen zonder deze aandoening. Gedurende de 5 jaar dat het onderzoek liep kregen 198 personen (0,7%) een beroerte, waaronder 167 personen (0,6%) zonder hyperthyreoïdie en 31 (1%) met een te snel werkende schildklier. Na correctie voor bekende risicofactoren voor een beroerte, zoals oudere leeftijd, bloeddruk, diabetes en atriumfibrilleren in de voorgeschiedenis, concludeerden de onderzoekers dat een te snel werkende schildklier in verband kon worden gebracht met een 44 procent hogere kans op een ischaemische beroerte, welke wordt veroorzaakt door zuurstoftekort als gevolg van afgesloten slagaders.

Deze studie is belangrijk gebleken omdat hyperthyreoïdie tot nu toe niet werd beschouwd als een potentiële risicofactor voor een beroerte, en omdat van eenderde van de beroertes bij jong volwassenen de oorzaak onbekend was. Meer onderzoek naar dit verband is echter nodig.

Ondertussen is het raadzaam dat jong volwassenen met een hyperthyreoïdie hun toestand goed in de gaten houden, en dat zij alles wat binnen hun vermogen ligt zouden moeten doen om risicofactoren voor een hartinfarct en een beroerte te beperken, zoals het aanhouden van een gezond gewicht, actief blijven en het vermijden van tabaksproducten.

Dr. Silver van de American Heart Association (Amerikaanse Hartstichting) zegt hierover: “We weten niet of een medische behandeling van een te snel werkende schildklier de kans op een beroerte vermindert. Wat we wel weten is dat beroertes meer en meer voorkomen bij jong volwassenen, en wij zijn er stellig van overtuigd dat dit te wijten is aan een toename in overgewicht, hypertensie (te hoge bloeddruk) en diabetes. Voor jonge patiënten is het dus van groot belang deze bewezen risicofactoren in te tomen.”

Bron: Praktijk-advance.nl


Geef een reactie