default-header
HomeNieuwsHoog bezoek in het Haga Hartcentrum

Hoog bezoek in het Haga Hartcentrum

dinsdag 5 december 2017, door Hartpatiënten Nederland

Professor James L. Cox, een vooraanstaand cardiochirurg uit het Amerikaanse St. Louis, bezocht onlangs het Hartcentrum van het HagaZiekenhuis.

Professor James L. Cox, een vooraanstaand cardiochirurg uit het Amerikaanse St. Louis, bezocht onlangs het Hartcentrum van het HagaZiekenhuis. De specialisten van het Hartcentrum spraken met de professor over de behandelmethoden en -technieken bij Atrium Fibrilleren (AF).
 
Een leerzame ontmoeting.
 
[vlnr] Cardiochirurgen Bart van Putte en Gerard Hoohenkerk, prof James Cox uit St. Louis, cardioloog-elektrofysioloog Vincent van Driel en cardiochirurg Ali Falsafi.
Samen met Vincent van Driel, electrofysioloog, woonde professor Cox in ons ziekenhuis een mini Maze procedure bij, uitgevoerd door cardiochirurgen Ali Falsafi en Bart van Putte. Deze minimaal invasieve operatie wordt toegepast bij patiënten die veel klachten van atriumfibrilleren (hartritmestoornissen) hebben. Via kleine sneden onder de oksel langs de ribbenkast (thorax) krijgt de hartchirurg toegang tot het hart. De hartchirurg zet vervolgens een speciale klem om de longader heen. De tangen van de klem worden opgewarmd, zodat het weefsel rondom de longslagader verbrandt. Zo worden de ritmestoornissen opgeheven en is de patiënt van zijn klachten af.
 
Revolutionair
 
"Professor Cox heeft de Cox Maze procedure ontwikkeld voor patiënten met AF", zegt cardiochirurg Gerard Hoohenkerk. "Een revolutionaire procedure. We hebben met hem gesproken over de verschillende behandelmethoden die worden ingezet bij AF, over de technieken en hoe we deze verder kunnen doorontwikkelen."
Dr. Cox werd opgeleid op de Universiteit van Duke. In 1983 vervolgde hij zijn carrière in St Louis op Washington University School of Medicine waar hij het ambt van hoogleraar aanvaardde en hoofd werd van de afdeling CardioThoracale Chirurgie. Hij specialiseerde zich op het gebied van de chirurgische behandeling van cardiale arrythmieen en voerde in 1987 de eerste Cox-Maze operatie uit voor de behandeling van AF. Prof. Cox speelt nog steeds een actieve rol op het gebied van de behandeling van AF en hij is editor van twee journals van de American Association for Thoracic Surgery.
 
Leerzaam
 
De mini Maze procedure die in het Haga Hartcentrum wordt uitgevoerd is ontwikkeld vanuit de Cox Maze procedure. Alle specialisten op de operatiekamer die betrokken zijn bij de behandeling van AF waren aanwezig. Gerard: "Het was een leerzame ochtend. Het heeft geleid tot nieuwe inzichten in de operatietechniek en het gebruik van de warmteklemmen die bij deze operatie gebruikt wordt. In de middag is gesproken en gediscussieerd over de goede resultaten in ons ziekenhuis en het opzetten van verder wetenschappelijk onderzoek tussen de samenwerkende centra Antonius Nieuwegein en HagaZiekenhuis."
 
Bron: Haga ziekenhuis  
 

Geef een reactie