default-header
HomeNieuwsHoge bloeddruk bij patiënten met chronische nierziekte is vaak onvoldoende behandeld

Hoge bloeddruk bij patiënten met chronische nierziekte is vaak onvoldoende behandeld

donderdag 24 december 2015, door Hartpatiënten Nederland

Ruim een derde van de patiënten met een chronische nierziekte heeft een te hoge bloeddruk die met medicijnen niet goed te behandelen is.

Ruim een derde van de patiënten met een chronische nierziekte heeft een te hoge bloeddruk die met medicijnen niet goed te behandelen is. Dat blijkt uit bestudering van de gegevens van bijna 800 patiënten die meededen in de zogenoemde MASTERPLAN-studie. Deze patiënten hebben ook een groter risico op hart- en vaatziekten en op nierfalen dan de patiënten bij wie de bloeddruk wel onder controle is te krijgen. Esther de Beus en collega-onderzoekers van het UMC Utrecht publiceerden deze resultaten in november in Hypertension, een vakblad van de American Heart Association.

Hoge bloeddruk (hypertensie) komt voor bij het merendeel van de mensen met chronische nierziekte. Naar nu blijkt blijft bij een derde daarvan, ondanks intensieve behandeling, de bloeddruk te hoog. Van therapieresistente hypertensie wordt gesproken bij een bloeddruk boven de 130/80 mmHg ondanks behandeling met 3 of meer bloeddrukverlagende medicijnen, waaronder een plastablet, of bij gebruik van 4 of meer medicijnen tegen hoge bloeddruk. Ook als een strengere grenswaarde werd gehanteerd, van 140/90 mmHg, had nog steeds ruim een kwart van de deelnemers aan de MASTERPLAN-studie therapieresistente hypertensie. De patiënten in deze studie werden intensief begeleid door gespecialiseerde verpleegkundigen. In de vier jaar dat het onderzoek duurde daalde het percentage patiënten met therapieresistente hypertensie niet.

Hoger risico op complicaties

Bij patiënten bij wie de bloeddruk te hoog bleef was het risico op hart- en vaatziekten 1,5 keer groter dan bij patiënten met een gezonde bloeddruk, toonden de onderzoekers aan . De kans om nierfunctievervangende behandeling (dialyse of niertransplantatie) nodig te hebben was bij deze groep ruim 2 keer zo groot. “Voor deze patiënten is verder onderzoek naar nieuwe mogelijkheden om de bloeddruk te verlagen dan ook van groot belang.”, zegt nefroloog Peter Blankestijn, die het onderzoek leidde. Nieuwe behandelingen zouden een uitkomst kunnen bieden, zoals renale denervatie, waarbij de zenuwactiviteit naar de nieren wordt uitgeschakeld, en barostimulatie, waarbij de bloeddruk wordt gereguleerd door een geïmplanteerde stent of pacemaker. In het UMC Utrecht loopt verder onderzoek naar deze nieuwe, nog experimentele behandelingsmogelijkheden.

Oproep tot actie

“Het belang van een goede bloeddrukregulatie kan niet genoeg onderstreept worden,” vervolgt Blankestijn. “Recent riepen internationale collega’s in het vakblad The Lancet ook al op om actie te ondernemen voor deze groep nierpatiënten.” Maar ook voor hypertensiepatiënten zonder nierziekten is het verlagen van de bloeddruk belangrijk. Blankestijn: “Daarover verscheen in november een publicatie in het gezaghebbende medische blad New England Journal of Medicine: een gerandomiseerd onderzoek wees uit dat een sterkere daling van de bloeddruk, tot onder de 120 mmHg in plaats van de nu gebruikelijk 130 mmHg, leidt tot minder hart- en vaatziekten. ”

Speciale poli

Patiënten met een moeilijk te behandelen hoge bloeddruk, kunnen bij het UMC Utrecht terecht op de polikliniek gecompliceerde hypertensie. Hier werken specialisten van de afdelingen Nefrologie en Vasculaire Geneeskunde samen om de onderliggende oorzaken van de hoge bloeddruk op te sporen. Met deze verkregen gegevens is een behandeling op maat mogelijk om de hoge bloeddruk onder controle te krijgen.

Bron: UMC Utrecht

Geschreven door onze redactie.

Geef een reactie