CBR, autorijden

Hoe zit het met autorijden na implantatie van een ICD?

Het is een grote ellende bij het Centraal Bureau Rijvaardigheid CBR. Idioot lange wachttijden, de media staan er vol van. Wat te doen als je wacht op de afhandeling van een aanvraag code 100/101? Dat duurt en duurt. Mag je in de tussentijd toch autorijden? 
 
Het antwoord is ja, mits je een geldig rijbewijs hebt én wachtend op het officiële bericht in je auto alle benodigde formulieren hebt aangeleverd aan het CBR én dit bevestigd is in de MijnCBR omgeving. Snap  je het? Een soort meertrapsraket:

Vijf punten check:

Heb je een geldig rijbewijs? Check!
Ben je nog aan het wachten op officiële bericht van het CBR? Check!
Heb je alle benodigde papier aangeleverd aan het CBR? Check!
Is dit bevestigd in MijnCBR? Check!
Zorg ervoor dat je kopieën in je auto hebt van álle ingezonden formulieren. Check!

 

Informeer bij verzekeraar!

Als je voldoet aan deze vier voorwaarden mag je rijden - maar neem wel contact op met je verzekeringsmaatschappij. Want je moet wel zeker zijn dat je nog verzekerd ben. De ene verzekeraar kan verschillen van de andere als het gaat om de vraag of je zónder aanvulling code 100/101 nog wel verzekerd bent. Om die reden kun je beter ook kopieën van alle ingezonden formulieren meenemen onder het rijden!
 
Het is lastig, maar dan rij je een stuk rustiger. Wat zegt het CBR er zelf over?
“In de Regeling eisen geschiktheid 2000 is bepaald dat een persoon met een primaire ICD de eerste twee weken na implantatie niet mag rijden (artikel 6.7.4.1) en dat een persoon met een secundaire ICD de eerste twee maanden na implantatie niet mag rijden (artikel 6.7.4.2). Als de termijn van 2 weken respectievelijk 2 maanden is verstreken, geldt dat in beginsel sprake is van een geldig rijbewijs totdat het CBR een besluit heeft genomen over de rijgeschiktheid.”

 

70- tot 75-jarigen

Ben je tussen de 70 en 75 jaar en heb je voor de eerste keer een nieuwe ICD gekregen, vraag dan een nieuw rijbewijs aan met code 100/101. Alleen dan ben je altijd voor het volle pond volledig juridisch gedekt. 
 
Het oude rijbewijs verloopt als je 75 wordt. Dan moeite je sowieso de verplichte medische keuring voor 75-plussers ondergaan. In dat geval heb je een gezondheidsverklaring én een geneeskundig verslag nodig, evenals een verklaring van specialist of cardioloog.
 

Coulance

Het kabinet is bezig met een coulanceregeling voor 75-plussers die de dupe dreigen te worden van de lange wachttijden zijn het CBR. Als het allemaal doorgaat kan het rijbewijs van deze mensen vanaf eind dit jaar zónder medische keuring met maximaal een jaar worden verlengd. Let wel: áls het doorgaat geldt deze regeling alleen voor mensen die op tijd met de aanvraagprocedure voor het verlengen van hun rijbewijs zijn begonnen.
 

 

Reacties (3)

 • afbeelding van Rudi Nieuwenhoven
  Rudi Nieuwenhoven ( )

  Ik heb in maart 2015 voor het eerst een icd ontvangen. In augutus 2015 heb ik een nieuw rijbewijs ontvangen. Ik word in juli 2020 76 jaar. wat moet ik doen?

  nov 27, 2019
 • afbeelding van Aimée
  Aimée

  Als ik het goed lees wordt u dit jaar 75 lof bent u dat dit jaar al geworden en dan had u dit jaar een nieuw rijbewijs moeten aanvragen. Als dat nog niet gebeurd is zou ik het snel doen.

  nov 27, 2019
 • afbeelding van Rudi Nieuwenhoven
  Rudi Nieuwenhoven ( )

  Dank Aimee, Ik zal naar gemeente gaan. Op mijn huidige rijbewijs, afgegeven na plaatsing van ICD, staat als geldigheidsduur 15/6/2015. tot. 15/6/2020.

  nov 29, 2019

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.