default-header
HomeNieuwsHMC kijkt terug op tien jaar dotteren

HMC kijkt terug op tien jaar dotteren

Geen onderdeel van een categorie

dinsdag 18 juni 2019, door Hartpatiënten Nederland

Haaglanden Medisch Centrum dottert sinds tien jaar. Alle reden om daar even bij stil te staan dus. Tien jaar geleden, in 2009, dotterde het ziekenhuis 800 mensen. Het ziekenhuis verwacht dit jaar zo’n 1400 mensen te dotteren.

De techniek is in die tien jaar flink verbeterd, laat het HMC weten. HMC-cardioloog Pranobe Oemrawsingh demonstreerde vrijdag 14 juni via een live verbinding vanuit HMC Westeinde de laatste techniek aan zijn vakgenoten tijdens de Dres Meeting, het jaarlijkse congres voor cardiologen.

Bij dotteren is het van belang om te weten hoe ernstig de vernauwing in de kransslagader(s) is en hoeveel bloed er nog doorheen stroomt. Bij de nieuwe techniek hoeft er niet meer met een draadje door de ader te worden gegaan om de vernauwing te meten, maar wordt op basis van röntgenbeelden een berekening gemaakt.

Over deze techniek zegt Oemrawsingh: ‘We kunnen door deze techniek precies zien waar de problemen zitten en hoe groot ze zijn. We kunnen zorgvuldiger en gerichter werken. Overbodige dotteringrepen worden hierdoor voorkomen. En in plaats van één meting via een draadje in het lichaam, kunnen we nu alles in één keer bekijken, we krijgen een compleet beeld.’

Met dotteren wordt de vernauwing in de kransslagader opgerekt met een soort ballonnetje. Daardoor kan er weer voldoende bloed doorheen stromen.

 

Voor meer artikelen klik hier