default-header
HomeNieuwsHet klimaat gaat Ton aan het hart

Het klimaat gaat Ton aan het hart

AandoeningBehandelingLeefstijl

donderdag 16 maart 2023, door Hartpatiënten Nederland

Al vijftien jaar timmert Ton van Oostwaard aan de weg om het klimaat te redden. De 66-jarige gepensioneerde ingenieur betaalde er een zware tol voor. Twee jaar geleden viel hij neer in een hoek van de kamer, door een hartstilstand. Vier maanden later overkwam hem hetzelfde. Tot tweemaal toe moest hij worden gereanimeerd. De dokters van het Isala ziekenhuis in Zwolle stelden uiteindelijk de juiste diagnose: Ton lijdt aan sarcoïdose, een zeldzame ontstekingsziekte die bij hem het hart en de nieren aantastte.

Gestimuleerd door onder meer de inmiddels overleden Eberhard van der Laan (voormalig burgemeester van Amsterdam) ontwikkelde Ton een project waarmee CO2 kan worden omgezet in waterstof en zuurstof. Dé manier om het klimaat langdurig leefbaar te maken, aldus Van Oostwaard. Hij heeft inmiddels octrooi aangevraagd voor zijn vinding. In juli wordt duidelijk of het Nationaal Octrooi Bureau in Den Haag zijn uitvinding wettelijk zal beschermen. Tot die tijd verkeert Ton in onzekerheid.

----

Als lid van Hartpatiënten Nederland heeft u onbeperkte toegang tot alle Premium-artikelen op hartpatienten.nl. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is inloggen op uw profiel. Het zijn artikelen waar we trots op zijn en die we graag met u als trouwe lezer delen.