zondigen met eten

Het hoeft niet perfect gezond

Altijd gezond kiezen. Nooit iets ongezonds nemen. Misschien doe je dat omdat je wilt vallen of aan je gezondheid wilt werken? Pas op, want te steng zijn hou je meestal niet vol. 
Beter is de 80/20 regel: als 80% van je gewoontes gezond zijn, kan 20% minder gezond zijn. Je bent dan nog steeds heel gezond bezig. Jezelf ook de minder gezonde dingen toestaan, voorkomt dat je te obsessief met je gezondheid bezig bent. 
En zo zijn je aanpassingen uiteindelijk ook vol te houden en worden het nieuwe gewoontes. Dat is pas gezond.

Reacties (3)

 • afbeelding van Wladimir
  Wladimir ( )

  Door het zo simpel te stellen wordt je al gauw op het verkeerde been gezet. Namelijk 1) door de keuze voor verkeerde leefgewoonten vrij te laten en 2) door geen handreiking te geven inzake de wijze waarop je "20%-80%" moet berekenen, zo dit al mogelijk is. Ik neem aan dat elke slechte leefgewoonte een specifiek gewicht in de schaal legt, en wel qua effect per gebeurtenis alsook qua impact al naar gelang de hoeveelheid en frequentie. En dan is het effect nog individueel bepaald ook ! Als ik verslaafd zou zijn zou ik in de verleiding komen om (trans-)vet en suiker te laten staan, veel te gaan fitnessen en door te gaan met roken en drinken. En daarop een 20/80 regel loslaten??? Graag een nadere onderbouwing voor uw "stelling".

  jul 10, 2019
 • afbeelding van Eef
  Eef ( )

  Wladimir, je weet echt wel waar het over gaat.....

  jul 10, 2019
 • afbeelding van Hartgenoten
  Hartgenoten

  Hallo Wladimir,

   

  Ik heb even de diëtiste die deze tip heeft geschreven om een reactie gevraagd. Deze volgt hier onder.

   

  Anneliese Wijers-Barten

  Hartpatiënten Nederland

   

  Beste Wladimir.

  Je hebt helemaal gelijk dat de 80/20 regel simpel is gesteld, zeker in je voorbeeld van verslaafd zijn aan roken en drinken. Het is meer figuurlijk bedoeld en gaat erom dat je niet hoeft na te streven om alles 100% gezond te doen. Als je zo streng bent, hou je het meestal niet lang vol. Om dan terug te komen op je voorbeeld: wie veel rookt en drinkt kan het beste beginnen met 1 van die 2 aan te pakken en niet meteen proberen om het op beide fronten gezonder te gaan doen. Elk stapje richting een gezondere leefstijl is er één!

   

  jul 12, 2019

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.