default-header
HomeNieuwsHet belang van ongezonde keuzes

Het belang van ongezonde keuzes

Leefstijl

maandag 27 januari 2025, door Hartpatiënten Nederland

Dit lijkt op het eerste oog misschien een vreemde titel, ik heb al zoveel geschreven over waarom gezond en gezondheid belangrijk zijn. Waarom zou ik nu ineens op ongezonde keuzes gaan richten? En waarom zou jij ongezonde keuzes maken? Daar zijn hele duidelijke redenen voor die ik in dit artikel zal toelichten.

De wisselwerking van hormonen

Bij alle soorten eten vindt er een wisselwerking plaats van je hormonen. Op het moment dat we iets proeven dat lekker is, wordt er serotonine aangemaakt, als we koolhydraten eten insuline en ook een beetje dopamine, het hormoon ghreline vertelt je dat je honger hebt, en leptine geeft aan dat je vol zit. Onszelf voeden is dus een mooie dans van hormonen.

De rol van ons stresshormoon

Dan hebben we nog ons stresshormoon, cortisol, dat wordt geactiveerd door een stressrespons. Bij stressrespons denken we vaak aan een vervelende situatie op het werk, of een ruzie met je partner. Maar wist je dat voeding ook een stressrespons kan veroorzaken? Of eigenlijk de reactie die wij hebben op voeding.

Zo focussen we ons vaak op het maken van gezonde keuzes en we hebben de neiging hier wat te ver in door te slaan. De meeste mensen zullen de negatieve spiraal wel herkennen die samenhangt met het niet lukken van gezond eten, of teveel ongezond hebben gegeten. Deze negatieve spiraal veroorzaakt een stressrespons. Deze stressrespons verstoort vervolgens allerlei processen. Omdat cortisol vrij hoog op de hormoon-hiërarchie staat (deze krijgt dus voorrang op andere hormonen) zorgt het ervoor dat je vertering wordt verstoort, je voedingsstoffen minder goed worden opgenomen en belangrijke stofjes zoals serotonine en dopamine worden verstoord.

Het belang van genieten

Eigenlijk gaat dit artikel dus nog niet eens over ongezonde keuzes, maar over het belang van genieten. Daarmee ook het doorbreken van bovengenoemde negatieve spiraal. Dit artikel is eigenlijk een oproep om van eten, gezond of ongezond, maximaal te gaan genieten. Dit zet namelijk een positieve keten in gang van allerlei stoffen, er wordt dopamine aangemaakt, wat ons een tevreden gevoel geeft. Het lichaam geeft serotonine af, wat ons een geluksgevoel geeft. Er worden ook endorfinen aangemaakt, die onder andere stress verlagen maar ook pijn verminderen en een euforisch gevoel geven.

Deze heerlijke geluksgevoelens en het onderdrukken of verminderen van de stressrespons hebben dus ook een positief effect, ook al heb je misschien net een wijntje teveel op, of een reep chocolade weggewerkt. Want we onderschatten nog steeds het effect van stress op ons lichaam, ik zou zelfs durven stellen dat stress een slechtere invloed heeft op je systeem dan een ongezonde keuze maken met voeding.

De negatieve spiraal doorbreken

Het is daarom belangrijk om de negatieve spiraal te doorbreken, de oordelen die je hebt over je ongezonde keuzes én over zondigen in het algemeen los te laten. Makkelijker gezegd dan gedaan toch? Het begint bij de innerlijke dialoog, de dingen die jij tegen jezelf zegt over hetgeen je doet. Probeer je eerst bewust te worden van de dingen die je tegen jezelf zegt, dus eet je een frietje en gaat het gesprek met jezelf zo: “waar ben je nou mee bezig, je weet dat dit niet goed voor je is, waarom eet je dit nou weer”… etc. dan creëer je hiermee die negatieve spiraal. Zeg je tegen jezelf: wat een heerlijke traktatie is dit, daar ga ik eens enorm van genieten, dan komt dus bovengenoemde positieve reactie op gang.

Begin er dus eens mee om jezelf niet af te straffen en positief te zijn ongeacht welke keuze je maakt. Wil je een reep chocola opeten? Helemaal prima, maar ga vervolgens niet de negatieve spiraal ‘opstarten’. Ga er dan dus volledig achter staan, maak die keuze én geniet er intens van. Door het onbewuste bewust te maken kun je een positieve verandering teweeg brengen.

Heb je een beetje hulp nodig om de negatieve spiraal te doorbreken en op een positieve manier met je gezondheid aan de slag te gaan? Ga naar de gratis minicursus

Ik kan een artikel zoals dit niet afsluiten zonder een decadent geniet-dessert. Met dus een nadrukkelijke uitnodiging om hier écht intens van te gaan genieten.

Pure chocolade lavacake met karamelsaus

Aantal porties | 4 personen

Ingrediënten

• 150 gram pure chocolade
• 1 el glutenvrije bloem, amandel of boekweitmeel
• 2 eieren
• 2 el zoet (naar smaak, eventueel extra, ook afhankelijk van hoe puur je chocolade)
• 150 gram diepvries rood fruit
• ½ sinaasappel (rasp en sap)

Instructies

1. Laat de bessen ontdooien.
2. Smelt de chocolade au bain-marie.
3. Scheid de eieren, klop het eiwit op met zoet tot gladde stijve pieken.
4. Klopt apart de eidooiers op tot ze lichtgeel worden, voeg nu het eiwit toe en vermeng.
5. Laat alle ingrediënten op gelijke temperatuur komen.
6. Spatel nu de chocolade door het eimengsel, voeg de sinaasappel rasp en sap toe en de bloem.
7. Proef en voeg eventueel extra zoet toe
8. Heb je een mooi glad chocolade mengsel? Dan is het tijd voor de bessen, spatel de bessen erdoor en vul bakjes, muffinvormen of ovenbestendige glaasjes
9. Verwarm de oven voor op 210 graden
10. Gaar de lavacakes in circa 8 minuten en serveer met vers fruit

 

Foto: Iris Heuer | © Marijke Krekels fotografie

Dit artikel verscheen eerder in het Hartbrug Magazine.

 


Geef een reactie