default-header
HomeNieuwsHerken de signalen van een haperende hartklep

Herken de signalen van een haperende hartklep

Geen onderdeel van een categorie

donderdag 7 november 2019, door Hartpatiënten Nederland

Kortademigheid, pijn op de borst en duizelig? Het zou wel eens een slecht functionerende hartklep kunnen zijn. Wees daarom alert op de drie signalen die daarop kunnen wijzen. Dat is kortweg de boodschap van cardiologen en hartchirurgen van het Maastricht UMC+ tijdens een speciale informatiebijeenkomst voor patiënten en geïnteresseerden onder de noemer ‘de haperende hartklep’ op dinsdag 12 november. Daarnaast geven ze een inkijkje in de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van behandeling en diagnostiek van hartklepafwijkingen en vertellen ervaringsdeskundigen hun verhaal.

Ons hart pompt dagelijks vele liters bloed rond door het lichaam. Al dat bloed stroomt via de boezems naar de hartkamers en vervolgens verder het lichaam in naar onze organen. Om te voorkomen dat het bloed terugstroomt naar waar het vandaan kwam, heeft het hart vier kleppen. Indien er iets met één van de vier hartkleppen aan de hand is, kunnen patiënten klachten ervaren als kortademigheid, pijn op de borst en duizeligheid. Tijdige behandeling van een aangedane hartklep kan nodig zijn om schade aan de hartspier te voorkomen, maar het is niet altijd nodig om direct in te grijpen.

Maatwerk

Inmiddels zijn er veel verschillende technieken waarmee een ‘lekkende’ hartklep of  een hartklep die niet goed opent, gerepareerd of vervangen kan worden. “Het is maatwerk”, zegt cardioloog Bas Streukens. “We brengen met behulp van moderne beeldvormingstechnieken eerst nauwkeurig in kaart wat er precies aan de hand is. Op basis daarvan bepalen we de behandelstrategie.” Hartchirurg Peyman Sardari Nia vult aan: “Waar vroeger vaak nog de gehele borstkas open werd gelegd om bij het hart te komen, is dat nog maar zelden aan de orde. We hebben vele technieken tot onze beschikking, waarbij we bijvoorbeeld ook via de lies een hartklep kunnen vervangen of repareren.”

Ervaringsdeskundigen

Om mensen bewuster te maken van hartklepproblematiek hebben deskundigen van het Hart+Vaat Centrum van het Maastricht UMC+ een speciale informatieavond belegd. Tijdens die avond zal ook volop aandacht worden besteed aan de nieuwste innovaties en zullen ervaringsdeskundigen vertellen over hun leven met een ‘haperende hartklep’ en hoe ze daar aan zijn geholpen. In het bijzonder is er ook nog aandacht voor het belang van leefstijl voor een gezond hart.
De informatiebijeenkomst vindt plaats op dinsdag 12 november 2019 vanaf 18.30 uur bij het van der Valk Hotel, in Maastricht. Bekijk het programma hier. Aanmelden voor de informatiebijeenkomst kan door een mail te sturen naar: events.hartenvaatcentrum@mumc.nl

Voor meer informatie en het programma, zie Hartenvaatcentrum.mumc.nl

Aanmelden? Mail naar events.hartenvaatcentrum@mumc.nl
Er zijn slechts 100 plaatsen beschikbaar, dus wees er snel bij!
Voor meer artikelen klik hier