statines, Het televisieprogramma Radar, NPO 1 om 20.30 uur

Helpen statines je van de regen in de drup?

Het televisieprogramma Radar gaat vanavond over de vraag of statines wel goed zijn voor je gezondheid. In een persbericht laat Radar het volgende weten:
 
Is een hoog cholesterol nu wel of niet schadelijk? De rol van de farmaceutische industrie helpt niet mee in het vinden van de waarheid en onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek is nauwelijks te vinden. In Nederland slikken 2,1 miljoen mensen cholesterolverlagende medicijnen; de meeste cholesterolverlagers die geslikt worden, zijn statines. Toch is er al jarenlang discussie over de werkzaamheid van deze middelen. Je slikt statines om te voorkomen dat je een hartinfarct krijgt, maar uit de onderzoeken blijkt dat de levenswinst minimaal is.
 
Lang niet iedereen heeft baat bij deze medicijnen en de bijwerkingen lijken erger dan gerapporteerd wordt door de industrie. 
 
Voor Radar Extra speekt Antoinette onder meer met arts-epidemioloog Dick Bijl, internist-endocrinoloog Hanno Pijl, cardioloog Leonard Hofstra, huisarts Tamara de Weijer,
gezondsheidscoach en cardioloog in opleiding Remko Kuipers, verouderingswetenschapper David van Bodegom en patiënten.
 
Alle reden dus om vanavond de tv aan te zetten en naar de uitzending van Radar te kijken, op NPO 1 om 20.30 uur!
 
 
 
 
 
 

Reacties (12)

 • afbeelding van Guy FORMESYN
  Guy FORMESYN ( )

  Neem al meer dan 10 jaar dagelijks Lypanthyl - Fenofibraat. 8 laar geleden onderging ik een aortaklepvervanging- ablatie en 3 overbruggingen.Heb de laatste maanden pijn in mijn beide benen, knieën, zonder duidelijk letsel. Zou er een oorzakelijk verband kunnen bestaan? Dank.

  mei 13, 2019
 • afbeelding van Karin Besselsen-van Kasteel
  Karin Besselsen... ( )

  heb ze jaren geslikt, kreeg ook vreselijke pijn in benen en knieën, verschillende soorten gehad, ben er mee gestopt en nu niks geen last meer.

  mei 13, 2019
 • afbeelding van jeannette verkaik
  jeannette verkaik ( )

  Wordt er gek van slik ze al 8 jaar alle merken geprobee4d verga vd pijn in mn spieren sommige kon ik niet eens meer verder lopen als 30 meter had ik van 2 merken geen last van maar kreeg toen vanbuiten slijptol in mn keel benauwd.
  Alleen crestor lukt aardig maar die willen ze niet meer vergoeden!!!
  Denk ook om er maar eens een half jaartje mee te stoppen om te kijken hoe ik me dan voel dit heeft geen toegevoegde waarde van mn leven het maakt het alleen maar beroerder en wie zegt hoeveel levensjaren mn winst zijn op deze manier!!

  mei 13, 2019
 • afbeelding van Ria Verheul
  Ria Verheul ( )

  Beste Jeannette. Vreemd, dat ze die Crestor niet willen vergoeden. De meeste verzekeringen doen dat wel, zeker als een specialist het voorschrijft. Ik heb alle statines ongeveer gehad en kreeg overal bijwerkingen van, uiteindelijk van de Crestor het minst. Hoefde ook maar 5 mg, omdat mijn waarden met 10 mg. precies hetzelfde waren. Ook vreemd nietwaar? Uiteindelijk kreeg ik door omstandigheden, dat nieuwe middel om te spuiten 1 x per 14 dagen: Praluent. Mijn man ook. Dus wij samen aan die peperdure Praluent, bijna 1000 euro per maand. Ja, je leest het goed: 1000 euro!!!! Belachelijk!!!! Na een jaar begon ik hier ook spierklachten door te krijgen, mijn man ook. Ik terug naar de specialist. Toen moest ik maar Repatha spuiten, dan had ik die bijwerkingen misschien niet. Nou, die waren nog erger. Dus nu ben ik gestopt met die injectiemiddelen en na consult met de internist, moet ik nu 3 x per week 5mg Crestor gaan slikken i.p.v. elke dag. Ook vreemd nietwaar? Dat is toch een teken aan de wand, dat het allemaal wat minder kan/mag? Eerlijk gezegd snap ik het onderhand niet meer, maar ik weet wel, dat die dure spuiten te makkelijk worden voorgeschreven en vooral met de mededeling, dat er geen of nauwelijks bijwerkingen zijn ten opzichte van de statines. Niet waar dus en voor 500 euro per maand p.p. kun je heel wat Crestor kopen.

  mei 13, 2019
 • afbeelding van Jos van Veghel
  Jos van Veghel ( )

  L.S.,
  allereerst is mijn mening dat u de grens tussen voorlichting en (anti-)propaganda aan het overschrijden bent met uw hetze inzake cholesterolverlagers. Uw berichtgeving hierover heb ik informeel voorgelegd aan de polikliniek vasculaire geneeskunde van het EMC. De informele reactie van een van hun expert/behandelaars op het gebied van behandeling van erfelijk hoog cholesterol liegt er niet om en staat haaks op wat u in uw berichten beweert. Radar noemen is het lenen van autoriteit en vind ik niet sterk. Er zijn meer kanten aan deze zaak en u heeft nu voor een kant gekozen. Dat diskwalificeert uw nieuwsbrief in mijn ogen.

  mei 13, 2019
 • afbeelding van Tommy1
  Tommy1 ( )

  Ben het met de heer van Veghel. Belicht ook de andere kant van het verhaal. Ze jaag de mensen alleen maar angst aan. Zelf behoor ik ook tot de groep erfelijk hoog cholesterol. En heb er wel degelijk baat bij.

  mei 13, 2019
 • afbeelding van hippo
  hippo

  De kernvraag is en blijft of een hoog cholesterol bijdraagt aan cardio-vasculaire aandoeningen. De meningen zijn verdeeld en een volgende kernvraag is waar al die meningen op zijn gebaseerd. Wie verwijst naar wetenschappelijk onderzoek moet wel weten of dat onderzoek is verricht volgens de wetenschappelijke eisen die daaraan gesteld moeten worden. John Ioannidis, hoogleraar aan Stanford University heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de deugdelijkheid van medisch wetenschappelijk onderzoek. Hij kwam tot de schokkende conclusie dat 85% niet deugde, d.w.z. niet voldeed aan voornoemde eisen. De resultaten van die onderzoeken zijn dus niet geldig, dus onbruikbaar. De boeken van arts-onderzoeker Malcolm Kendrick (de cholesterolhype) en hart-en vaatchirurg Walter Hartenbach (de cholesterolleugen) en de uitlatingen van cardiologen Paul Hugenholtz en Paul de Groot wijzen alle in één richting, i.c. dat er geen correlatie is tussen cholesterolniveau en cardio-vasculaire aandoeningen, om van een causaal verband maar helemaal te zwijgen. Het geeft m.i. geen pas mensen ervan te beschuldigen dat ze een hetze tegen cholesterolverlagers voeren als er deskundigen zijn die al jaren wijzen op de verkeerde beeldvorming en daarbij tevens wijzen op de weinig verheffende rol die Big Pharma speelt in dit drama.

  hippo

  mei 13, 2019
 • afbeelding van hippo
  hippo

  Ik kwam zojuist een opmerkelijk artikel tegen: Statins are the greatest medical fraud of all time, te vinden op gaia-health.com  Het betreft het resultaat van een studie, verricht door Sherif Sultan en Niamh Hynes, naar een groot aantal studies en onderzoeken betreffende cholesterol, statines en wat daarmee samenhangt. The ugly side of statins, systemic appraisal of the contemporary un-known unknowns, te vinden in Journal of endocrine and metabolic diseases.

   

  hippo

  mei 13, 2019
 • afbeelding van Marijke7
  Marijke7 ( )

  Hartpatiënten.nl doet fantastisch werk, is zeer informatief met een kritische noot en brengt allerlei onderwerpen voor een ieder met een (toekomstig) hartprobleem onder de aandacht. Zo ook de beruchte/beroemde cholesterolverlagers op 'Hartpatiënten Nederland informeert politiek Den Haag over cholesterol schandaal' met onder anderen twee reacties mijnerzijds.
  Mensen, kritisch zijn en onderzoek eerst voordat er wordt geïnjecteerd of een pil wordt ingenomen. Eerst voeding (voedingssupplementen) dan pas medicijnen liet Hippocrates al weten. Weer een cholesterol schandaal zoals Lipobay van Bayer met minstens 62 doden. Een te lage cholesterolspiegel verzwakt de celfuncties en het afweersysteem, zoals staat vermeld in 'De cholesterol leugen' van Prof. Dr. Walter Hartenbach. Ik ben zelf al jarenlang hartpatiënt en gebruik maar ÉÉN pil zo nodig, terwijl de arts mij wel VIJF à ZES medicijnen had voorgeschreven. Met voeding, voedingssupplementen en leefstijl kom je een heel eind.
  https://healthwatch.eu/nl/top-30-farmaceutische-fraude-veroordelingen-en...

  mei 13, 2019
 • afbeelding van Marijke7
  Marijke7 ( )

  Nog een onderwerp dat zeker de moeite waard is om te onderzoeken.
  Zo zijn ook de NOAC's (DOAC's) verdacht en zeer waarschijnlijk veel te snel op de markt verschenen. De farmaceut zit jammer genoeg in de pen van de meeste (huis)artsen op enkele uitzonderingen na. Drs. Hans van der Linde durft zijn nek uit te steken. Wat een geweldig mens! Lees reactie van o.a. MDL arts/internist C.H.M. Clemens op onderstaande site over NOAC's met toentertijd al 45 doden. Op naar het volgende schandaal? NOAC's (DOAC's) zijn veel duurder zonder lab. controle dan bijv. Marcoumar met lab .controle.
  https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/onrust-over-...

  mei 13, 2019
 • afbeelding van Marijke7
  Marijke7 ( )

  'Hoe lager hoe beter LDL-cholesterol? Mooi niet!' met diverse reacties, waarbij ik beperkt uit twee boeken van twee opmerkelijk, kritische en moedige mensen heb geciteerd.
  Ook Dick Bijl vind ik een geweldig mens, die zijn nek durft uit te steken en in het belang van de patiënt handelt. Samenvatting uit zijn boek 'Het pillenprobleem' en 'Waarom we zoveel medicijnen gebruiken die niet werken en niet helpen.'
  De farmaceutische industrie hebben het bij de registratieautoriteiten voor elkaar gekregen dat non-inferioriteitsonderzoek als bewijs voor werkzaamheid van medicijnen werd geaccepteerd. Zo'n type onderzoek is alleen goed voor de winstmaximalisatie van de farmacie, maar gevaarlijk voor patiënten, Patiënten en artsen hebben behoefte aan medicijnen die beter zijn dan de huidige medicijnen. Oud-huisarts en epidemioloog Dick Bijl acht non-inferioriteitsonderzoek niet-acceptabel en onethisch. Citaat: Bijwerkingen worden als bedrijfsgeheim behandeld door registratieautoriteiten. Het instituut dat daar over gaat, Lareb, is inmiddels een 'turfinstituut' van de farmaceutische industrie geworden. De huidige directeur, Agnes Kant, was als Tweede Kamerlid uiterst kritisch over de farmaceutische industrie en had jaren daarvoor een boekje gepubliceerd met 25 medicijnen tegen een te grote macht van de farmaceutische industrie. De ondertitel luidde 'Voorstellen ter versterking van de onafhankelijkheid van het medisch onderzoek en het voorschrijfgedrag van artsen.' Ook wilde Agnes Kant een onafhankelijk fonds instellen voor het onderzoek naar bijwerkingen. Onder haar leiding is juist het tegenovergestelde gebeurd. Bijwerkingencentrum Lareb is de gegevens over bijwerkingen als bedrijfsgeheimen gaan beschouwen en heeft daarmee de wetenschap en de patiënten een slechte dienst bewezen. Einde citaat.
  Het VWS en het ministerie van EZ speelt hierin een cruciale rol.

  Veel belangrijke functies in ons lichaam zijn afhankelijk van cholesterol.
  Ik citeer beperkt uit 'De cholesterol leugen':
  a) Cholesterol is de grondstof voor de steroïde cortisol, die zondermeer als het belangrijkste stresshormoon dient te worden beschouwd.
  b) Cholesterol is de stof waaruit vrouwelijke en mannelijke geslachtshormonen worden gevormd, substanties die verantwoordelijk zijn voor specifieke vitale functies, voor de opbouw van spieren en botten en voor de regulering van de slaapbehoefte.
  c) Cholesterol is de grondstof voor de steroïde aldesteron, die als mineralocorticoïde de elektrolyt- en waterstofwisseling reguleert.
  d) Cholesterol is de grondstof voor galzuren, die de vetverbranding en stoelgang reguleren.
  e) Cholesterol is de grondstof voor vitamine D, verantwoordelijk voor de gezonde opbouw van botten en gewrichten.
  f) Cholesterol is de grondstof voor de mitochondriën en membranen van de vele biljarden lichaamscellen van de mens, waardoor de specifieke functies van alle organen worden gegarandeerd.

  De normale doorsnee cholesterolwaarde is 250 mg/dl of 6,36 mmol/l, zoals door alle serieuze wetenschappelijke onderzoekers wordt gedocumenteerd en veroorzaakt geen coronair vaatlijden of arteriosclerose. Een te laag cholesterol kan echter wel tot allerlei onaangename reacties leiden en zelfs je hartspier op negatieve wijze beïnvloeden.

  Hippocrates zei al: 'Laat voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding.'

  Lieve mensen, onderzoek alles en wees kritisch met medicatie.

  mei 13, 2019

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.