default-header
HomeNieuwsHelft vindt delen medische gegevens prima

Helft vindt delen medische gegevens prima

Geen onderdeel van een categorie

vrijdag 31 mei 2019, door Hartpatiënten Nederland

Bijna de helft van de volwassen mensen vindt het goed dat hun medische gegevens worden gedeeld via het Landelijk Schakelpunt LSP. Slechts vijf procent weigert toestemming, meldt de Nationale Zorggids.

Via het LSP kunnen huisarts en specialisten medische gegevens online uitwisselen. Dat mag alleen met toestemming van de patiënt. Bijna de helft gaf daarvoor dus al toestemming.
De weigeraars zijn bezorgd om hun privacy en vrezen een gebrekkige gegevensbeveiliging. Ze vrezen ook misbruik van hun gezondheidsgegevens. Het internet bleek de afgelopen jaren immers zo lek als een mandje.
De meeste mensen die (nog) geen toestemming verleenden zeggen nooit gevraagd te zijn om toestemming. Overigens: ook de mensen die wél toestemming gaven blijken bezorgd om wat er met hun gegevens gebeurt. Maar liefst 70 procent vreest dat onbevoegden inzage krijgen in hun medische dossier. Daarbij moet gedacht worden aan bijvoorbeeld hypotheekverstrekkers, werkgevers, zorgverzekeraars en aanbieders van levensverzekeringen.

Voor meer artikelen klik hier