Landelijk Schakelpunt LSP, huisarts

Helft vindt delen medische gegevens prima

Bijna de helft van de volwassen mensen vindt het goed dat hun medische gegevens worden gedeeld via het Landelijk Schakelpunt LSP. Slechts vijf procent weigert toestemming, meldt de Nationale Zorggids.

Via het LSP kunnen huisarts en specialisten medische gegevens online uitwisselen. Dat mag alleen met toestemming van de patiënt. Bijna de helft gaf daarvoor dus al toestemming.
 
De weigeraars zijn bezorgd om hun privacy en vrezen een gebrekkige gegevensbeveiliging. Ze vrezen ook misbruik van hun gezondheidsgegevens. Het internet bleek de afgelopen jaren immers zo lek als een mandje. 
 
De meeste mensen die (nog) geen toestemming verleenden zeggen nooit gevraagd te zijn om toestemming. Overigens: ook de mensen die wél toestemming gaven blijken bezorgd om wat er met hun gegevens gebeurt. Maar liefst 70 procent vreest dat onbevoegden inzage krijgen in hun medische dossier. Daarbij moet gedacht worden aan bijvoorbeeld hypotheekverstrekkers, werkgevers, zorgverzekeraars en aanbieders van levensverzekeringen. 
 

 

Geef een reactie

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.