default-header
HomeNieuwsICD drager? iPhone 12 niet in je borstzak

ICD drager? iPhone 12 niet in je borstzak

AandoeningBijwerkingenZelfzorg en thuismeting

vrijdag 29 januari 2021, door Hartpatiënten Nederland

Als je hartpatiënt bent en een ICD (Implanteerbare Cardioverter Defibrillator) draagt, kun je maar beter een iPhone 12 uit je buurt houden. Daarvoor waarschuwt Apple op haar site. De ICD’s kunnen namelijk verstoord raken door de magneten die in de iPhone 12 verwerkt zijn. Mirjam (39) draagt een ICD, zij moet bij meerdere apparaten opletten.

De nieuwe iPhone en de daarbij behorende accessoires die draadloos opgeladen kunnen worden, bevatten magneten die de werking van een interne defibrillator kunnen verstoren. Dat geldt voor meerdere apparaten weet Mirjam Hoekjen, ze draagt al zeven jaar een ICD. “Als je een magneet op je ICD plaatst, dan geeft hij automatisch een alarmsignaal af. Dat is een beschermingsmechanisme”, zegt ze tegen EditieNL.

Lees verder op www.rtlnieuws.nl


Geef een reactie


Reacties (4)

 • Trudy 29 januari 2021

  Ik heb een implantaat hartmonitor ook ik mag nu al mijn IPhone niet er dicht bij houden. Ook niet dichtbij de computer en magnetron.
  Gr Trudy

 • J.D Beukers 29 januari 2021

  Als pacemakerdrager wordt ik te pas en te onpas gewaarschuwd tegen de gevaren van magnetische velden. Echter, ik heb nog nooit iets gemerkt van deze zgn. magnetische velden. Ik heb door fabrieken gelopen waar 50 kilowatt elektromotoren naast elkaar stonden te draaien. Ook een elektrische snoeischaar hield ik vlakbij mijn borst zonder problemen. Waar ik mij aan stoor is dat fabrikanten lukraak op hun producten vermelden dat het gevaarlijk is voor pacemakerdragers. Dit doen zij alleen maar om zich in te dekken tegen eventuele claims. Onderzocht hebben zij dit nooit. Als ik een heel sterke magneet tegen mijn pacemaker houd dan gaat deze in een resetstand waarbij deze met 85 slagen per minuut pacet. Dit is juist gedaan om in noodgevallen de pacemaker in een ongevaarlijke modus te zetten mocht er iets misgegaan zijn met de electronica ervan. Immers 85 bpm is een veilig aantal slagen. Hoe dat met een ICD is weet ik echter niet.

 • d van ham 29 januari 2021

  zelfs toen ik mijn i toon 6 had werd door de cardioloog mij gewaarschuwd draag je telefoon niet in je borstzak
  heb geen icd maar pace maker