default-header
HomeNieuwsHartschokapparaten keer op keer vernield

Hartschokapparaten keer op keer vernield

woensdag 31 maart 2010, door Hartpatiënten Nederland

HENGELO -  "Onbegrijpelijk dat vandalen dit doen. Met deze apparaten worden levens gered!" Henk Poort van Stichting Twente Hart Safe is verbijsterd. De afgelopen maanden werden keer op keer de draagbare AED's
(automatische externe defibrillator) van de stichting gesloopt, machines waarmee bij een hartstilstand het hart weer op gang kan worden gebracht.

De stichting is in het leven geroepen om deze apparaten op zoveel mogelijk plaatsen op te hangen. "Alleen al in Twente krijgen jaarlijks honderden mensen een hartstilstand en een ambulance moet soms van ver komen. Als er dan een AED in de buurt is, kan een leven worden gered", legt Poort uit.

Informatiepunt

De draagbare toestellen die met een schok het hart weer in beweging moeten brengen, zijn ook opgehangen bij de winkel en informatiepunt van de stichting aan de Deldenerstraat in Hengelo. "Ze hangen in het zicht, dat moet ook wel, want je moet er snel bij kunnen." Al vier keer hebben echter vandalen een AED kapot gemaakt, gestolen en zelfs in het water gegooid. Het infocentrum is pas sinds oktober open.

"We werken wel met pincodes, zodat je ze niet zomaar mee kunt nemen. Maar ze vernielen ook de beveiliging om het apparaat heen en trappen dan de AED in puin. Wie doet nou zoiets", vraagt hij zich hardop af. Poort vreest dat dronken uitgaanspubliek verantwoordelijk is voor de vernielingen die al een schadepost van enkele duizenden euro's hebben veroorzaakt. "Dat je moedwillig levensreddende apparatuur vernietigt, daar kan ik met mijn hoofd niet bij. Schandalig!"

De politie Twente bevestigt dat er meerdere aangiften van vernielingen van AED's zijn gedaan, maar spreekt niet van een trend.

Dit artikel verscheen in De Telegraaf d.d. 30-03-2010

Volgens een Duitse studie die woensdag gepubliceerd wordt in het European Heart Journal beperkt een beetje chocolade het risico op hart- en vaatziekten.

Geef een reactie