default-header
HomeNieuwsHartritmestoornis belangrijkste reden ziekenhuisopname bij hartproblemen

Hartritmestoornis belangrijkste reden ziekenhuisopname bij hartproblemen

Geen onderdeel van een categorie

dinsdag 23 april 2019, door Hartpatiënten Nederland

ADELAIDE – Een hartritmestoortnis is de belangrijkste reden voor opname in het ziekenhuis bij hartproblemen. Daarmee hebben hartritmestoornissen als reden voor hospitalisatie twee andere hartproblemen voorbijgestreefd. Tot nog toe waren hartfalen en hartaanvallen de belangrijkste reden voor ziekenhuisopname.

Dat meldden onderzoekers van de Universiteit van Adelaide in het zuiden van Australië vandaag. Om tot deze conclusie te komen analyseerden de onderzoekers twintig jaar lang, tussen 1993 en 2013, data van de Australian Institute of Health and Welfare.

In 1993 was hartfalen de voornaamste reden voor ziekenhuisopname, gevolgd door hartaanvallen en dan hartritmestoornissen. In 2013 stonden ritmestoornissen echter op nummer één.

Onderzoeker Celine Gallagher ontdekte van 1993 tot 2013 een toename van maar liefst 295 procent van het aantal ziekenhuisopnames als gevolg van hartritmestoornissen. In 1993 werden zo’n 15.000 mensen met hartritmestoornissen opgenomen, twintig jaar later was hun aantal gestegen naar 61.000, aldus de onderzoekers. Het aantal opnames door hartaanvallen steeg met 73 procent, en van hartfalen met 39 procent.

Gallagher sprak van een ,,epidemie’’. ,,Veelal hebben we het over hartfalen of hartaanvallen, maar feitelijk is de hartritmestoornis de nieuwe epidemie. Niets wijst erop dat het aantal hartritmestoornissen daalt of afneemt.’’ Gallagher kon geen verklaring vinden van de forse toename van de hartritmestoornissen.

Het onderzoek werd gepubliceerd in de journal of Heart van de Universiteit van Adelaide in het zuiden van Australië.

Voor meer artikelen klik hier