default-header
HomeNieuwsHartpatiënten: wees alert op Coronavirus!

Hartpatiënten: wees alert op Coronavirus!

Geen onderdeel van een categorie

donderdag 27 februari 2020, door Hartpatiënten Nederland

Er is geen reden om bang te zijn, maar hartpatiënten moeten wel alert zijn op het Coronavirus. Dat zegt cardioloog Leonard Hofstra in de Telegraaf. Hij wijst erop dat zo’n 40 procent van de in Wuhan (China) opgenomen patiënten hart- en vaatziektes hebben en complicaties krijgen als ze het virus oplopen.

Het virus wordt verspreid via direct contact en via druppeltjes in de lucht. Die komen in de lucht terecht door hoesten of niezen. Als je die inademt kun je besmet raken. Mensen met hartfalen kunnen de extra inspanning die het gevolg is van koorts door de ziekte, niet altijd aan. “Patiënten met een vernauwing in de kransslagader kunnen ook onstabieler worden door een virusinfectie, leidend tot een hartinfarct”, aldus Hofstra in de Telegraaf. “Uit publicatie van the American College of Cardiology komt naar voren dat een aantal mensen een ontsteking van de hartspier, myocarditis, kunnen krijgen door het coronavirus.”

Maatregelen
Eet niet van elkaars bord, drink niet uit elkaars beker en raak elkaar niet aan om overdracht van het virus te voorkomen, zegt Hofstra. Was je handen goed. Een goede hygiëne is heel belangrijk! Mijdt plekken waar veel mensen zijn. Nies en hoest niet in je handen, maar in de elleboogplooi.

Bel de huisarts als je je grieperig voelt. De Duitse autoriteiten vragen mensen niet naar de dokter toe te gaan, maar hem of haar te bellen. Dat vermindert het risico op verspreiding. De dokter weet wat te doen en neemt contact op met de GGD. De GGD onderzoekt vervolgens of je besmet bent.

Voor meer artikelen klik hier