default-header
HomeNieuwsHartpatiënten slachtoffer van coronabeleid overheid

Hartpatiënten slachtoffer van coronabeleid overheid

AandoeningBehandeling

donderdag 30 mei 2024, door Hartpatiënten Nederland

Hartpatiënten Nederland is bedroefd en boos dat tijdens de coronapandemie duizenden hartpatiënten zijn overleden door falend overheidsbeleid. Er was voor acute hartproblemen geen plek in de ziekenhuizen, die gereserveerd werden voor coronapatiënten. Hierdoor konden hartpatiënten met dringende en acute klachten nergens terecht, en overleden vaak. Onze organisatie eist dat de overheid zorgt voor meer IC-bedden, zodat er ook bij een volgende pandemie voldoende ruimte is voor hartpatiënten in nood. Zodat die niet langer ter dood veroordeeld worden wegens plaatsgebrek op de IC’s.

Hartpatiënten Nederland heeft vlak na het uitbreken van de coronapandemie in 2020 al brieven geschreven aan zowel het ministerie van Volksgezondheid, als aan de verenigingen van cardiologen, thoraxchirurgen en intensivisten, dat er extra ruimte moest komen voor de noodopvang van hartpatiënten. We waarschuwden destijds al dat het overheidsbeleid mensenlevens zou gaan kosten. Levens van hartpatiënten. Een oproep die helaas wat betreft het ministerie aan dovemans oren gericht was. Het doet ons pijn te moeten constateren dat we gelijk hadden met het luiden van de noodklok indertijd. Een gelijk dat we liever niet hadden gekregen.

Onnodige sterfte

Nederland telt in tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland slechts een minimumaantal IC-bedden. Dat heeft ons opgebroken tijdens de pandemie. Het ministerie nam de beslissing dat de IC-capaciteit volledig naar coronapatiënten moest gaan. Wij hopen dat er lering wordt getrokken uit deze extreem hoge en wat ons betreft onnodige sterfte bij hartpatiënten. Voor een volgende pandemie zouden er extra bedden moeten zijn voor acute hartproblemen, iets wat wellicht een uitbreiding van de IC-capaciteit bij de hartbewaking nodig maakt.

Hartschade

Los van het zeer grote aantal dode hartpatiënten als gevolg van het coronabeleid door de overheid bleven er ook talloze hartpatiënten met hartschade zitten. Mensen die door corona niet geholpen konden worden en daardoor hartschade opliepen. Vaak zonder het te weten.

Valse tegenstelling

Mensen reageerden op ons persbericht begin maart over dit onderwerp. Iemand vond dat wij te weinig begrip hadden voor coronapatiënten. Als hartpatiënten voor hadden moeten gaan, zou dat ten koste van coronapatiënten gegaan zijn. Maar deze redenering klopt niet. Er is geen sprake van dat wij een voorrangsrecht opeisen voor hartpatiënten. Ook coronapatiënten hadden dringend hulp nodig. Hulp die vaak levensreddend was, maar helaas ook vaak niet.

Er wordt een valse tegenstelling geschapen. Wij vinden niet dat hartpatiënten voor moeten gaan, maar wel dat er meer IC-bedden moeten komen. Dan is er plaats genoeg voor iedereen die dringend levensreddende hulp nodig heeft, en hoeven hartpatiënten niet weg gestuurd te worden, met fatale afloop, zoals tijdens corona gebeurde.

Pandemieën

Honderd jaar geleden, om precies te zijn vanaf 1918, aan het einde van de Eerste Wereldoorlog, werd West-Europa getroffen door de Spaanse griep. Een verschrikkelijke pandemie, die miljoenen slachtoffers maakte. Eind 2019 ontstonden waarschijnlijk in Chinese laboratoria de corona-virussen die vervolgens in de hele wereld werden verspreid en talloze slachtoffers maakten.

Maar we zijn vaker aan een pandemie ontsnapt. Zo’n vijftien jaar geleden werden talloze mensen in Noord-Brabant en Limburg het slachtoffer van Q-koorts, mede omdat de overheid te laat ingreep en voorlichting gaf, het bestaan van de zeer besmettelijke en desastreuze ziekte bagatelliseerde. Q-koorts springt over van geiten naar mensen, en maakte talloze slachtoffers. Mensen die erdoor besmet raakten, zijn vaak nog steeds ernstig en langdurig chronisch ziek, niet in staat om te werken of hun dag zinvol te besteden. Fysieke inspanning is vaak lastig, ze zijn snel moe, waardoor hun wereld steeds kleiner wordt. Klachten van mensen met het Q-koortsvermoeidheidssyndroom (QVS) lijken veel op die van postcovid (longcovid) patiënten.

De Nationale ombudsman Reinier

van Zutphen vroeg de overheid begin maart opnieuw – voor de derde keer – om excuses aan Q-koortspatiënten. Deze mensen vragen nog steeds om erkenning van hun klachten, bleek uit het onderzoek “Leven met Q-koorts” van de Nationale ombudsman.

Onacceptabel

Het wachten is op een nieuwe pandemie. De vraag is niet óf zo’n pandemie er komt, maar wanneer. Duidelijk is dat onze lakse overheid daarop niet is voorbereid. En dat er nog steeds onvoldoende IC-bedden zijn. Hartpatiënten Nederland vindt dat onacceptabel. Wij vragen de overheid om snel te zorgen voor voldoende IC-bedden om een nieuwe pandemie het hoofd te kunnen bieden, zodat ook hartpatiënten geholpen kunnen worden, ondanks de pandemie.

Meld je!

Hartpatiënten Nederland vraagt mensen die tijdens corona hartschade opliepen evenals nabestaanden van overleden hartpatiënten, zich bij ons te melden. Wij willen graag hun verhalen horen, zodat we ervan kunnen leren en hen kunnen bijstaan. Hun verhalen kunnen ons helpen de overheid ervan te overtuigen dat dit nooit meer mag gebeuren bij een volgende pandemie of bij andere noodsituaties.

Tekst: Henri Haenen

Dit artikel verscheen eerder in het Hartbrug Magazine.


Geef een reactie