default-header
HomeNieuwsHartpatiënten Nederland vraagt Onderzoeksraad voor Veiligheid om onderzoek Isala

Hartpatiënten Nederland vraagt Onderzoeksraad voor Veiligheid om onderzoek Isala

AandoeningBehandelingBekende Nederlanders

dinsdag 14 februari 2023, door Hartpatiënten Nederland

ROERMOND – Hartpatiënten Nederland heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid vandaag gevraagd om een onderzoek naar de gang van zaken bij de afdeling Cardiologie van het Isala ziekenhuis in Zwolle. Hartpatiënten Nederland, de grootste en enige onafhankelijke[1] belangenorganisatie voor hartpatiënten in ons land, maakt zich ernstige zorgen over de patiëntveiligheid in het ziekenhuis.
 
Cardiologie in Zwolle haalde eerder al het nieuws door de verdenking van Justitie dat cardiologen er miljoenen euro’s hebben opgestreken in ruil voor een voorkeursbehandeling van een Duitse ICD-fabrikant. Inmiddels blijkt dat in het ziekenhuis bovengemiddeld vaak en snel ICD’s werden geïmplanteerd. Ze werden patiënten opgedrongen, zoals ook Isala zelf erkent na een publicatie in NRC maandag. Het Zorginstituut liet begin februari weten dat cardiologen in het algemeen te vaak en onnodig ICD’s implanteren.
 
Het gaat maar door, daar. Hartpatiënten kregen in Isala een draadloze pacemaker. Toen voor deze pacemaker batterijproblemen bekend werden, besloot Isala volgens NRC ondanks adviezen van de fabrikant geen extra controles uit te voeren.
 
Een corruptieaffaire en gebleken vastgoedbelangen van cardiologen in Zwolle; is dit het topje van de ijsberg? Hoeveel gevaar lopen patiënten in dit ziekenhuis, en dan met name op de afdeling Cardiologie? Dat vereist diepgaand en betrouwbaar, onafhankelijk onderzoek met stevige conclusies. Om die reden heeft de Stichting Hartpatiënten Nederland de Onderzoeksraad voor Veiligheid gevraagd hier eens goed naar te kijken.

[1] Onafhankelijk wil zeggen dat Hartpatiënten Nederland op geen enkele wijze sponsorgeld van de industrie of subsidies van de overheid aanneemt, maar uitsluitend giften van donateurs en schenkingen door particulieren.

Benieuwd? Lees de brief hier.

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in de hartzorg?


Geef een reactie


Reacties (2)

  • Robert Frederiks 15 februari 2023

    Ik heb ook zeer slechte ervaringen met de afdeling cardiologie van het Isala ziekenhuis in Zwolle. In november 2021 moest mijn hartklep worden vervangen en zou er tegelijkertijd een omleiding worden gelegd. De chirurg heeft de lekkende hartklep te diep weg gesneden, waarbij mijn hart is geraakt. Hierdoor is mijn eigen hart niet meer goed op gang gekomen en moest er – nadat ik 12 dagen (!) met een externe pacemaker heb gelopen – ook nog een pacemaker worden geplaatst. Enkele dagen hierna was ik heel slecht en ben ik met de ambulance terug naar het Isala gebracht. Hier bleek dat de pacemaker verkeerd was geplaatst en dat de leads door het hart heen waren gedraaid, waardoor mijn hart lekte. Ik moest direct opnieuw onder het mes, waarbij de geplaatste pacemaker en leads werden verwijderd en vervangen door een nieuwe pacemaker en nieuwe leads. Voorafgaand aan deze ingreep kreeg ik te horen dat de kans op complicaties / bloedingen erg groot was en dat er dus een risico was dat het mis kon gaan. Gelukkig is de tweede pacemaker wel goed geplaatst. Inmiddels zijn we ruim een jaar verder en ondervind ik nog dagelijks de naweeën van alle medische missers van het Isala. Ik kan nog maar beperkt werken, ben continu moe en heb totaal geen conditie, ondanks het feit dat ik 2 a 3 keer per week train. Kortom: mijn leven is kapot gemaakt door het Isala, ik ben er slechter aan toe dan voor de operatie. Het ergste van alles is nog dat ik geen fatsoenlijke excuses heb gehad voor alle missers, de chirurg die mijn hartklep heeft vervangen, heeft na de ingreep alleen gezegd: dat is het risico van een operatie.

  • Henri 17 februari 2023

    Mijn vader kreeg 20 jaar geleden al een ICD in Zwolle terwijl het totaal niet nodig was. Ik dacht toen al wat gebeurt hier.
    Bijzonder dat het nu pas bekend wordt. Dit is toch zeer waarschijnlijk het topje van een gigantische ijsberg…..