default-header
HomeNieuwsHartpatiënten Nederland luidt de noodklok wegens oplopende wachttijden en opent Meldpunt Hartpatiënten

Hartpatiënten Nederland luidt de noodklok wegens oplopende wachttijden en opent Meldpunt Hartpatiënten

maandag 4 juni 2018, door Hartpatiënten Nederland

Hartpatiënten Nederland vindt het onacceptabel dat de wachttijden in hartcentra steeds maar oplopen en opent daarom haar Meldpunt Hartpatiënten.

Hartpatiënten Nederland vindt het onacceptabel dat de wachttijden in hartcentra steeds maar oplopen en opent daarom haar Meldpunt Hartpatiënten. Mensen wachten inmiddels anderhalve maand tot 3,5 maanden op een openhartoperatie. Wie een dotterbehandeling nodig heeft, wordt tussen de anderhalve maand en drie maanden in de pauzestand gezet. Hartpatiënten Nederland wil dat hieraan een eind komt. ‘Lang wachten? Meld het ons! Wij helpen u aan een snellere operatie’ staat te lezen in de meest recente uitgave van HartbrugMagazine.
 
Hartpatiënten Nederland maakt zich grote zorgen over de almaar toenemende uitholling van de zorg. ‘Jarenlang hebben wij gevochten voor kortere wachttijden. En met succes. Maar helaas, we lijken weer terug naar af te gaan. De wachttijden rijzen de pan uit!’, aldus coördinator Marly van Overveld in HartbrugMagazine.
 
Bij AMC Amsterdam, Amphia Breda en Radboud Nijmegen wacht je ruim zes weken op een openhartoperatie en bij UMCU Utrecht en LUMC Leiden: 10 weken. Koploper is Maastricht UMC+: 3,5 maand! Als je een dotterbehandeling nodig hebt is het niet anders: bij het Antonius Nieuwegein, Haga Den Haag, Isala Zwolle, LUMC Leiden, MCA Alkmaar, UMCG Groningen en VU Amsterdam kun je pas na zes weken terecht. Catharina in Eindhoven spant de kroon met maar liefst een wachtlijst van drie maanden! Onaanvaardbaar!
 
Door bezuinigingsmaatregelen van de regering lopen de wachttijden straks nog verder op. Dat komt o.a. omdat VVD-minister Bruno Bruins van Medische Zorg met medisch specialisten, ziekenhuizen en zorgverzekeraars afspraken heeft gemaakt. Zij mogen vanaf 2022 de uitgaven voor medisch-specialistische hulp niet verder laten stijgen. ‘Dat komt feitelijk neer op een bezuiniging’, weet Marly. ‘Bezuinigen betekent minder operaties. En dus nóg langere wachttijden. Onacceptabel!’
 
Hartpatiënten Nederland luidt de noodklok. De belangenorganisatie vraagt mensen die op een wachtlijst staan, zich te melden (telefonisch: 085 081 1000 of per mail: meldpunt@hartpatienten.nl).
 
Check hier de actuele wachttijden.

Geef een reactie