default-header
HomeNieuwsHartpatiënten Nederland: Klink, handhaaf rookverbod!

Hartpatiënten Nederland: Klink, handhaaf rookverbod!

dinsdag 4 mei 2010, door Hartpatiënten Nederland

Bijna helft café-eigenaren negeert rookverbod
Roermond – Demissionair minister Ab Klink van Volksgezondheid (CDA) moet eindelijk eens werk maken van het handhaven van het rookverbod in de cafés.

Hartpatiënten Nederland vindt het onaanvaardbaar dat de minister de handdoek in de ring gooit en steeds meer cafés het rookverbod ongestraft laat overtreden.

De minister accepteert dat steeds meer cafés het rookverbod negeren. Hij heeft besloten geen extra maatregelen te nemen, bevestigde een woordvoerder van het ministerie dinsdag tegenover NRC Handelsblad.

Hartpatiënten Nederland staat perplex, is stomverbaasd en meer dan dat: Voorzitter Jan van Overveld van de stichting Hartpatiënten Nederland vindt het beleid van Klink niet getuigen van daadkracht. ,,Een gemiste kans”, aldus Van Overveld. ,,Dit moet snel anders, de minister moet weer ingrijpen om het aantal gevallen van longkanker en hart- en vaatziekten terug te dringen”.

Rookgordijnen

Per kwartaal stijgt het aantal cafés waar wordt gerookt tussen de vijf en tien procent. Dat blijkt uit onderzoek van bureau Intraval. Vorige week werd bekend dat 41 procent van de café-eigenaren het rookverbod negeert. Intraval verwacht dat deze trend doorzet en het aantal rokerige cafés zal toenemen. Men laat zich door de rechter niet langer afschrikken.

Intraval wijst erop dat steeds meer cafés het bordje met ,,rookvrij” weghalen. In februari had 54 procent van de cafés zo’n bordje. In april was dat gezakt tot 35 procent.

Het ministerie ziet naar eigen zeggen desondanks geen aanleiding voor nieuw beleid, laat een woordvoerder aan NRC Handelsblad weten. De Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) bevestigt in de krant dat de naleving van het rookverbod „achterblijft”. Er komen geen extra controles of hogere boetes. De cafés krijgen doorgaans eerst een waarschuwing. Gaat het café opnieuw de fout in, dan volgt een boete van 300 euro, die elke volgende keer verdubbelt tot maximaal 2400 euro. De kroegbazen trekken er blijkbaar hun schouders over op en delen de asbakken uit.

Opvallend is dat hotels, snackbars, restaurants en sportkantines het rookverbod wel naleven. Althans nog naleven. Want slecht voorbeeld kan slecht doen volgen, vrezen wij.

Slappe hap

In andere Europese landen blijft de overheid wél optreden tegen kroegbazen die weigeren de asbakken uit hun zaak te verbannen. ,,Dit is weer typisch Nederland”, verzucht Jan van Overveld. ,,Men houdt de rug niet recht, en op d’n duur weten we met zijn allen niet meer waar we aan toe zijn”.

,,Het kabinet laat de tabaksindustrie zegevieren”, zegt Van Overveld. ,,Op deze manier is het hek van de dam. De bedoeling van het rookverbod is juist dat toekomstige generaties het roken laten. Dat kun je op deze manier wel vergeten. Hart- en longpatiënten knappen op dit falende beleid volledig af. De zaak wordt steeds verder opgerekt”.


Geef een reactie