default-header
HomeNieuwsHartpatiënt zorgt voor revolutie

Hartpatiënt zorgt voor revolutie

Columns

woensdag 9 december 2020, door Hartpatiënten Nederland

Cardioloog en hoogleraar Angela Maas is expert hart- en vaatziekten bij vrouwen. Alleen is de cardiologenwereld een mannenwereld. De oude garde specialisten neemt de nieuwste wetenschappelijke inzichten over het vrouwenhart nog steeds niet mee in hun universitaire colleges, laat staan in de ziekenhuispraktijk. Ze vinden het vooral vrouwengezeur. Angela is er klaar mee: “Ik ben niet aardig meer.”

 

Cardioloog en hoogleraar Angela Maas

 

Vrouwen hebben het stikdruk tegenwoordig. Ze ervaren meer stress dan vroeger. Goed voor de gezondheid is dat niet, en de rikketik vindt het ook niet fijn. Da’s voor iedereen zo, maar bij vrouwen werkt het hart toch anders dan bij mannen. Hartklachten zien er niet hetzelfde uit. Hoogleraar Vrouwencardiologie Angela Maas (64) is dag in, dag uit bezig de verschillen uit te zoeken: “Ja, zo heb ik het ook druk, héél druk. Ik ben niet roomser dan de paus. Naast mijn onderzoekswerk doe ik nog een paar dagen per week de patiëntenzorg in het Radboud UMC. In coronatijd zie ik niet minder mensen dan anders, al gebeurt veel online.” Ze heeft haar reguliere patiënten, maar daarnaast komen vrouwen uit het hele land bij Angela een second opinion vragen. De wachtlijst daarvoor is inmiddels veertien maanden. “Voor alle duidelijkheid: het gaat daarbij niet om acute gevallen.”

De vrouwen die speciaal naar jou komen, zijn er dus met hun eigen cardioloog niet uitgekomen?

----

Als lid van Hartpatiënten Nederland heeft u onbeperkte toegang tot alle Premium-artikelen op hartpatienten.nl. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is inloggen op uw profiel. Het zijn artikelen waar we trots op zijn en die we graag met u als trouwe lezer delen.